tisdag 29 juni 2010

Tack Per för att du finns


Dagens Sommarprogram har precis slutat och jag har valt bort solen för att kunna lyssna. Jag har hört Per Johansson, som startade Glada Hudik teatern 1996, förut. Han var och föreläste för personal och politiker i Barn- och utbildningsnämnden förra våren och jag blev kär nästan på en gång.
Han är så ärlig och öppen som person och när han beskriver ensemblen i Glada Hudik teatern blir han varm i rösten. Han berättar episoder som skulle kunna uppfattas som genanta men alla som lyssnar förstår att Per inte driver med några utvecklingsstörda mongon, utan det är med kärlek och respekt han beskriver "en dag på jobbet"

Det Per säger stämmer så himla bra in i det Sakine Madon och Indira sa om invandrare, vi är alla människor och det är det viktiga.

Tack Per och Glada Hudik ensembeln för att ni finns!

måndag 28 juni 2010

Jimmie Åkesson har inget emot moskéer!

Ikväll visades en repris på Kunskapskanalen "Inne men utanför"
Det var ett mycket belysande program med en mängd positiva tankar runt hur en bättre integration ska kunna utformas. Flera uttryckte stort stöd för det Sakine Madon sa då, och som hon upprepade i gårdgens DN-debatt, nämligen att vi krånglar till det alldeles för mycket och "kramar ihjäl" invandrare.

Jag kan inte recensera hela programmet, utan titta gärna på det själv, men en sak fick mig att studsa högt och det kan du lyssna på 01:23 in i programmet.
Programledaren frågar Jimmie om man kan få utöva sin religion och bygga moskéer och han svarar "Ja det kan man göra men det viktiga är att majoritetssamhället inte tvingas anpassa sig"
Alltså är det helt ok att bygga moskéer så länge inte etniskt svenska människor tvingas gå på deras gudstjänster! Undrar om hans partikamrater känner till detta?

Jag avslutar med Indira Stefanocics kommentar på Jimmies inlägg som jag tycker var så insiktsfullt och nästan poetiskt; Jag är invandrare, född alltså i ett annat land och invandrat hit och jag säger till mina barn att ni två ska vara goda människor. Mycket empatiförmåga och sen vet jag inte om jag någonsin sagt att du ska vara svensk eller du ska vara jugoslav det är en förlegad tanke. Det är en nationalistisk tanke från slutet av 1800-talet, och alla som har läst historia, vilket jag har gjort ganska länge, vet att nationalismen leder till problem. Vi lever i en globaliserad värld, våra barn kommer att flytta och bo i andra länder, plugga på universitet i USA, i Kina osv så det är en ganska förlegad tanke att diskutera som vi, vad är svenskhet? Är jag en god människa? Det är väl det som är det viktigaste.
Kloka ord

Debatt kan ge ont i ryggen

Idag har jag lite ont i min diskbråcksrygg. Det blev helt enkelt för många timmar framför datorn igår. Jag satt i två debatter som jag hade svårt att ge upp trots skarpa uppmaningar både från maken och dottern.
Den ena ser ni här nedanför i blogginlägget om Dilsas DN-debatt artikel, där jag tände till rejält på dels Anonym som inte vill visa vem han är och sen Anders som använde sig av relativt klassisk SD-retorik och taktik.

Den andra fördes på Facebook med en socialdemokrat som inte såg några solidaritetsproblem med att tycka att den allmänna pensionsåldern skulle sänkas till 60 år och bara gälla de som har arbetat minst 20 år. Det innebär att du kan komma ut på arbetsmarknaden som 40-åring och gå i pension 20 år senare. Smutt värre.

Så att debattera kan få fysiska konsekvenser det har jag nu bevisat

söndag 27 juni 2010

Tänkvärda ord

Dilsa Demirbag-Sten skriver en tänkvärd debattartikel i DN idag.
Den talar om samhällsgemenskapen och hur synen på mångkultur har skiftat fokus sen hon och hennes familj kom hit 1976.

Kommentarerna som snabbt ramlar in visar att många har läst men inte förstått. De talar om antalet invandrare, arbetslöshet, islam osv. Med andra ord precis det som Dilsa tar upp som problemet med synen på invandringen idag. GetReal skriver till exempel att "vi behöver inte fler lågutbildade invandrare" och visar därmed i en mening att han inte känner till alla högutbildade taxichaufförer, postsorterare och tunnelbaneförare som finns i Sverige.
Hade alla dessa hamnat på "rätt" plats och fått den anställning de har kompetens för så hade mycket sett annorlunda ut. De invandrarna hade då fått möjlighet att fullt ut bidra till vår gemensamma välfärd, inte bara genom sin skattsedel utan också till att hålla vår kompetens på den höga nivå vi alltid har varit så stolta över.

En är förbannad över att somaliska kvinnor klär sig som de gör när de faktiskt bor i Sverige!? Är det verkligen så vi vill se vårt samhälle? Alla klär sig lika? Och vilka kläder ska vi bära? Ska de vara tillverkade i Kina eller USA? Eller ska vi kanske sy våra egna kläder av textilier från Borås Väveri?

Dilsas artikel handlade om något djupare och mer äkta än så. Ska vi skilja på vi och dom eller ska vi se alla som samhällsmedborgare oavsett etnicitet?

Sverigedemokraterna går till val på att allt ska bli som förr. Vi ska med rosiga kinder dansa runt midsommarstången och sjunga den svenska nationalsången, som för övrigt handlar om Norden och inte specifikt Sverige och som inte är en nationalsång i egentlig mening. Jordgubbarna får vi skippa för de är ju en hybrid av amerikanska och chilenska smultron. Vad gäller midsommarstången så har dess tillkomst influerats av tyska och romerska seder, så då återstår endast de rosiga kinderna som i och för sig inte är urtypiskt svenskt men ok då.

Nu raljerar jag som ni hör, men Sverigedemokraterna har inte på en enda punkt förklarat hur de ska klara den svenska skolan, äldreomsorgen, infrastruktur, försvaret, näringslivet, a-kassan, sjukvården, tandvården, miljöfrågan osv
Det enda vi har fått veta är att invandringen ska stoppas och de utan flyktingskäl ska sändas hem igen.
Detta finansierar inte resten av den svenska politiken! Dessutom har de människor vi sänder hem en otrolig köpkraft att svensk handel kommer att få ett stort hål och skatteintäkterna kommer att sjunka. Vi kommer inte att klara många välfärdstjänster då många människor jobbar inom vården.
Sverigedemokraterna har bara en fråga på sin politiska agenda och det är invandringen sen får de hänvisa till sitt partiprogram hur mycket de vill. När en sverigedemokrat ska förklara det som står där blir det en massa inte-svar: Det har vi inte tagit ställning till ännu, Det kan inte jag svara på, är två standardsvar som inte imponerar på mig.
Dessutom gör deras retorik att vi så ofta, som nu även jag, kommer snett i diskussionerna och får helt fel fokus. Det är då vi behöver läsa debattartiklar av Dilsa Demirbag-Sten så vi kommer upp på banan igen. Rätt bana.
Varg i Veum och Anders skriver klokt om artikeln.
Vi i Sverige har intressant information som jag rekommenderar er att ta del av

lördag 26 juni 2010

Ingen Slussen-kramare


Sakine Madon har en jättebra krönika i Expressen idag.
Jag har inte passerat Slussen på länge men minns med en rysning när jag 1976 med nytaget körkort och tre tjejkompisar i bilen fastnade i Slussens inre och trodde aldrig att vi skulle få se solen igen. Tjejerna pekade åt olika håll och alla var rätt upprörda när jag genomblöt av svett äntligen lyckades hitta vägen ut ur Slussenmonstret.
Jag är inte heller någon Slussenkramare och det har inget med min skräckfärd för 34 år sen att göra, utan jag delar helt Sakines uppfattning om behovet av att låta Stockholm utvecklas efter de behov som finns.
Se vad andra bloggare skriver Knuff

fredag 25 juni 2010

Samverkan på olika villkor

Hade väl inte tänkt att blogga runt artikeln som berättar att MP i Älvkarleby går fram själva i höstens val, men nu dök det in en kommentar som jag tyckte var intressant så en reflektion måste jag ändå ge.

Undrande skriver: Kan det vara så att sossarna, kanske börjar misstänka ett regimskifte efter valet och därför planerar inför framtiden. Men vad säger Sigrid Bergström V om ett framtida samarbete om Med ett parti som så avviker från V s hjärtefrågor.
Eller är Björn Lars och Irene trött på samarbetet med V.


Jag tror också att det börjar gunga lite under fötterna på det parti som har suttit på makten i Älvkarleby sedan 1919. Endast under tre mandatperioder under alla dessa år har de behövt söka stöd av ett annat parti, annars har de haft egen majoritet. Smaka på det en stund,,,i 91 år har det varit samma styre i den här kommunen! 91 år är en ofattbart lång tid i de här sammanhangen och ingen har glädje och nytta av ett så långt obrutet styre.

Makten ska växla, det är då politiken håller sig vital och ödmjuk inför sitt uppdrag.

Vad gäller Undrandes kommentar så kan jag bara konstatera att den typen av reflektioner gör inte majoritetspartierna i Älvkarleby. Vänsterpartiet driver inga egna frågor och ingenstans kan man se några avtryck av vänsterpartiets politik. När ett samarbete fungerar väl och man ger och tar låter man alla få komma fram och få höras.
Sigrid Bergström försöker ibland att få oss andra att tro att de visst är med och påverkar politiken och att de är så överens att V nöjer sig med att yrka bifall. Då har Sigrid inte förstått sitt uppdrag och sina skyldigheter mot väljarna. Varför ska vänstern ens finnas om de alltid är överens med sossarna? Om det inte vid ett enda tillfälle syns att det är vänstern som har drivit igenom sin politik så kan vi väl klara oss utan dom!?

Socialdemokraterna har inte heller några problem med hjärtefrågorna när det gäller val av samarbetspartners. De är bara intresserade av att behålla makten.
Det syntes tydligt efter förra valet då de inledde ett samarbete med Kommunens Väl, trots att det egentligen inte var nödvändigt för att behålla makten, men eftersom det skrevs in i avtalet som Lars Skytt undertecknade att KV inte fick samarbeta med Folkpartiet i någon form, så gissar jag att det handlade dels om att stärka sin makt och dels att försvaga FP.

KV vann inte ett dugg på att samverka med S förutom att de fick flytta upp bredvid vänstern i fullmäktigesalen. Vi sitter nämligen i storleksordning, majoriteten till höger och oppositionen från vänster. Det konstiga var att KV inte fick sitta mellan S och V trots att de är dubbelt så stora som V, utan fick nöja sig att sitta sist i raden av majoritetspartierna. Ett spel för gallerierna där socialdemokraterna höll i taktpinnen och de andra nöjde sig med att på pappret tillhöra ”De som bestämmer”

Miljöpartiet kommer att gå samma öde till mötes. De kommer att få några platser här och där men inget inflytande. Ingen kommer att bry sig om vad de tycker och säger och frågan är om de ens kommer att vara med när S och V har grupp före fullmäktige.
Dessutom finns det en person i Miljöpartiet som har fått utstå mycket spott och spe från kommunalrådet, precis på samma vis som det fanns en i Kommunens Väl som Skytt allvarligt varnade mig att samarbeta med. Strax efter det gick hans parti in i en samverkan med KV.
Men handlar det om makt kan man samarbeta med fan själv och då är allt annat glömt och utåt sett förlåtet.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen,,,Jag sitter hellre i ett politiskt kylskåp än jag gör avkall på min ideologi eller andra moraliska betänkligheter, bara för att få sitta vid maktens grytor. Ska jag samarbeta ska jag veta att jag får så pass mycket inflytande att jag fortfarande kan titta mina väljare i ögonen.

onsdag 23 juni 2010

Vem kan bli rädd för att bli gammal nu!?


Vilken härlig artikel! Jag blir alldeles varm om hjärtat när jag läser om hur raggare och kommunens gamla gör en raggarrunda tillsammans och tar en fikapaus på Laxön.
Så enkelt, så värdefullt och så hjärtligt. Tack Eightball Cruisers!

För någon dag sen stod en annan artikel i Arbetarbladet som handlade om hur kommunen nu har fått gröna ombud som ska arbeta ut mot äldreboenden. Också det en härlig artikel som ger mig tillförsikt inför framtiden.
Extra glädjande är det för mig som för tre år sedan tog upp frågan om vårdande trädgårdar i kommunfullmäktige och dessförinnan drivit frågan på olika sätt. Som i reklamen nästan "Plötsligt händer det"

Vem kan bli rädd för att bli gammal nu?

onsdag 16 juni 2010

Noll koll




- Ja det är inte positivt. Det jag känner är att vi inte riktigt vet varför det har ökat.
Så uttalar sig socialnämndens ordförande i dagens Arbetarblad om att försörjningsstödet i Älvkarleby har ökat med 32 %. Han tror att det kanske har att göra med vinterns höga elräkningar. Så kanske det är men Älvkarleby har inte dyrare el än resten av Sverige. I Hofors är ökningen 8 % och de har samma kostnader för el och samma regler i sjukförsäkringen.
Att ordförande i socialnämnden inte vet varför kommunen har en höjning av försörjningsstödet som verkligen kan ses som all-time high är minst sagt oroväckande. Analys av läget är en viktig del i det politiska arbetet. Det gäller att ha koll på och veta varför försörjningsstödet ökar.
Socialnämnden och dess ordförande har noll koll!

söndag 6 juni 2010

SD-retorik

ann-cathrin... läs på lite om SD innan du öppnar käften, var inte så jävla präktig och blunda för allt skit som händer.

man blir helt paff hur vissa bara kan sitta och blunda för tex rosengård. hahaha menar du på fullaste allvar att vi ska ta in invandrare att sköta dom äldre så kan ju alla svennejävlar gå på socbidrag då eller..... det måste ha brunnit av det mesta hos dig stackars ann-muslim


Det här är två inlägg av samma person i en debattråd som jag hamnade in i igår.
Egentligen blir jag inte så värst förvånad eftersom jag har hört sverigedemokrater tidigare, men jag kan ändå inte låta bli att förundras.
De kräver att bli tagna på allvar och de tycker inte att vi lyssnar på dem samtidigt som de häver ur sig precis vilken skit som helst.

Att de inte är särskilt väl pålästa blir också tydligt när de tror att invandrarna "tar" jobben och tvingar "svennejävlarna" gå på bidrag. Den här mannens fru som deltog i samma tråd skrev att Sverige är bland de sämsta ekonomierna i Europa och att vi satsar väldigt lite på skolan. Fast det är ju förstås tvärtom i bägge fallen.

Hur mycket hat kan det rymmas i en svensk kropp? Eller är det som så många säger bara grundat på rädsla och okunskap? Den rädslan och okunskapen gör mig både förbannad och orolig

lördag 5 juni 2010

Mångkulturellt nationaldagsfirande



Vad är ett svenskt nationaldagsfirande? Egentligen alltså. I Sandviken har tumultet brutit ut eftersom man där kommer att låta kurdisk och arabisk folkmusik ljuda över publiken i Stadsparken i hela 25 minuter.
Kommentarerna i Arbetarbladet är rekordmånga, och flera av dem skrivs i olika nyanser av brunt.
Självklart vill de inte kallas rasister utan det handlar om,,,Ja vad handlar det om?
"Vi" och "de" används ofta och folk är livrädda för att dessa 25 minuter innebär att invandrarna har tagit "vårt" land i från oss.
Så här ser jag det: Ett land firar sin nationaldag med landets folk. Inte enbart med de som är etniskt rena sen några generationer tillbaka. I Sverige bor det drygt 9 miljoner svenskar. Alla är inte födda i Sverige och alla har inte fått sitt medborgarskap ännu, och en del kommer inte att söka ett heller. Sverige har varit mångkulturellt i många år och då måste det också märkas i landets nationaldagsfirande annars firar vi bara med en del av befolkningen.

En kommentar kommer från Svenne Svensk.
Sommartider (Ej registrerad) skrev: "Varför är det ingen som protesterar mot att det ska framföras musik av Cornelis Vreeswijk? Han var ju född i Holland"

Svenne svarar; Kan det vara svenska våran Cornelis sjunger på? (handlar inte om var folk kommer ifrån)Ja visst är han född i Holland,men jämför inte honom som invandrare.Han har skapat så mycke fin musik.Går ej att jämföras med arabmusik. Är ju inte vacker att lyssna på.

Selektivt invandrartyckande så det stänker om det!
Jazz, blues och Cornelis är ok medan kurdisk och arabisk folkmusik går helt bort. Rör inte våra traditioner, våra visor och vårt allt annat svenskt.
Det är ju himla tur att vi fick hit potatisen från USA så att vi kan äta den färsk till sillen -den hade vi ju själva- och dricka brännvin gjord på potatis och bli så där härligt svenskt fulla som vi blir på våra helgdagar.
Norrmännen har i alla fall den goda smaken att berusa sig på champagne 17 maj.

25 minuter mångfald upprör Sandvikenborna så till den milda grad att de inte bryr sig om att de visar upp sin enfald. Inte nog med att de accepterar holländska visor och amerikansk blues,, de har inga som helst problem med att låta Mamma Mu och Kråkan lära sandvikenbarnen dansa!

Det är klart att det finns många nyanser av brunt i Sandviken och på andra orter runt om i Sverige, men tack och lov är det inte den färgen som de flesta svenskar beskriver landet i. Inte ens i Sandviken.

Några bloggare har kommenterat och jag kan rekommendera Bimbo Boys inlägg och Trollhares. Fler finns att läsa på Knuff