onsdag 26 januari 2011

Entreprenörer

En intressant artikel i Arbetarbladet fångade idag mitt intresse. En bild på en husfasad med en helt utblåst insida och med en rubrik som "Nanthan vill förverkliga en dröm om ett bageri"får mig att nyfiket läsa vidare och jag ryser av välbehag när jag har läst klart.
En kommentar till artikeln hänvisar till Wikipediadär vi kan läsa om en invandrare från Indien som har,,Ja ni kan läsa själva och ni förstår då säkert också vad jag är ute efter.
Antalet invandrare som på olika sätt bidragit till att bygga upp Sverige som en välfärdstat är mycket stort. Det är inte bara grundaren av Elite Hotels, Monark eller Beckers som jag menar utan alla de invandrare som startat företag, stora som små, bidrar till vår gemensamma välfärd. 2005 fanns det 70 000 företag i Sverige som startats av invandrare. Svensk Handel skrev en rapport år 2000 som du kan läsa här Den är gammal men jag tror inte att förhållandet har förändrats särskilt mycket.

Var skulle Sverige befinna sig utan alla dessa invandrande entreprenörerna? Inte skulle vår välfärd se ut som den gör idag!

Jag önskar Nanthan och hans flickvän all lycka till med att bygga upp ett bageri i Vendel i ett i princip nerbrunnet hus.

måndag 17 januari 2011

Det som rivs är rivet

När jag växte upp i Stockholm på sextiotalet så revs det för fullt. Stora fula hål där det stått hus fanns överallt. De halvt rivna husen fick mig att tycka synd om de stackars husen där en stor skopa krafsade sönder deras inre och den stora kulan som med kraft slog in i huskropparna gjorde ont i min flickkropp.
Stockholm såg sönderbombat ut och jag led fruktansvärt.

Nu bor jag i en kommun som jag ibland tycker borde tilldelas "Årets grävskopa" en utmärkelse som inte har något glamouröst skimmer över sig direkt..

Husmodersskolan, Torget, Svarthamnslängorna och mycket annat är rivet och borta för evigt.






Medora skolan klarade livhanken med blotta förskräckelsen och blev köpt av en privatperson innan kommunen lyckades med sina ivriga försök att riva den.
Jag har vid flera tillfällen mötts av ganska föraktfulla kommentarer om att skolan är så ful och i så dåligt skick att det är bara att riva skiten.
Nu finns endast ett fåtal bostäder bevarade från Skutskärs äldsta historia och jag undrar hur mycket får bevarandet av vår historia kosta? Har vi ingen historia så har vi inte heller någon framtid brukar man ju säga och det kan jag bara instämma i.

I Älvkarleby har det styrande partiet och flera andra partier för den delen, en mycket njugg inställning till att bevara gammal bebyggelse. När en ägare har låtit ett hus eller område förfalla tillräckligt mycket så är det bara att "riva skiten". Flera oansvariga försäljningar av bostadsområden har tillåtits med förödande följder för det kulturhistoriska arvet. Dels husen utmed Bruksgatan i Älvkarleö som såldes och revs på femtiotalet och dels Torget i Skutskär som såldes under mycket märkliga former och sen revs.
,
Kalla mig romantiker, orealistisk eller vad som helst men jag anser att vi måste vara mycket noga innan vi låter vår iver att göra oss av med det gamla för att kunna skaffa oss nytt får ta överhanden. Jag tror också att en hel del rust av illa underhållna bostäder kan göras av elever på olika byggprogram och folkhögskolor. Arbetslösa byggjobbare kan få en ökad kunskap om tekniker och material som användes tidigare och därmed bli kunnigare inom sitt område.

För vi ska inte glömma att det som en gång rivs, det är rivet.

tisdag 4 januari 2011

Ta chanserna när de ligger framför dina fötter!




Idag köpte jag mig ett par skor på Tradera. Det är jättelänge sen jag var in och budade där men jag kom ihåg hur kul det faktiskt är!
Nu kom jag billigt undan och det var tur det för jag är inte säker på att klacken kommer att passa min diskbråcksrygg och dåliga balans som har följt med den.

Jag har börjat se över min sommargarderob för jag ska på personalkonferens i 11 dagar. Eller två dygn går bort i flygtid och ett dygn blir att vänta i Miami innan båten lägger ut från kaj och sätter kurs mot Jamaica, Labadee och Bahamas.
Rätt schysst plats för en personalkonferens tycker jag även om konferens inte är riktigt rätt ord, vi ska ha ett konvent.



Hela Liberty of the seas är hyrd av TNI,Tahitian Noni International, och deltagarna kommer från alla jordens hörn.


Att jag skulle resa blev bestämt för bara några dagar sedan då jag fick ett sms om att en tjej hade hoppat av resan och ville att någon annan tog hennes biljett. Eftersom jag aldrig drar beslut i långbänk så bestämde jag mig på bara en halvtimme att jag ville vara den som ersatte henne. Det gäller att ta de chanser som dyker upp i livet.
Så nu har jag en plats i en 4-bäddshytt med balkong mot havet tillsammans med tre andra tjejer som jag inte ens vet namnet på och har en dryg månad på mig att få ihop en reskassa.

Men snacka om avslutning på 2010 när chansen dök upp och vilken start på 2011! Jag kommer hem dagen före min födelsedag och i år blir det nog jag som får ge bort presenter :-)

Drömmar och verklighet


Inte vet jag om det är den obehagliga häxjakten på en bortrest centerpartist som fick mig att drömma som jag gjorde i natt.
Min äldste son gav sig in i en diskussion med ett gäng skinnskallar. Sonen hade två kompisar och mig med sig men innan jag hann ingripa så slogs han ner av en skinnskalle.

Slaget träffade i ansiktet vid näsroten och han ramlade omkull direkt. Jag skrek och rusade fram till honom och då kom slag nummer två och tre. Jag höll om hans axlar och hans huvud sjönk i slowmotion ner mot min axel.
Killen som slagit och sonens kompisar böjde sig fram och beundrade hur väl slaget hade träffat medan jag skrek åt dem att dra åt helvete.

Hjärtat dunkade hårt i bröstet när jag vaknade och bilden av min misshandlade son ville inte lämna hjärnan. Det dröjde länge innan jag kunde somna om igen.

Jag skrev "meningslöst våld" i min statusuppdatering på Facebook och då kommer ju genast frågan om det finns något meningsfullt våld. Nej knappast.

Kom den här drömmen utifrån att människor i två dagar har besinningslöst givit sig på en man som inte kan försvara sig eftersom han befinner sig i Thailand? Provocerade min son fram slaget på samma vis som Hanna anses ha provocerat fram detta via inlägg på sin blogg? Är de bägge lika aningslösa i sin vilja till diskussion?

Sonens kompisar då,, vad hände med dem? Jo de ställde sig på angriparens sida och flinade åt min son och jag kan inte låta bli att dra paralleller med de politiska kollegor till Hanna som villigt ställer upp i media och stämmer in i kritiken.

Och så jag då! Alltid mitt i striden. Är det inte min egen så ställer jag mig gärna på den angripnes sida även fast det så ofta slutar med att jag själv åker på stryk. I drömmen klarade jag mig men han hade lika gärna kunnat slå mig medvetslös också.

Ja inte vet jag. Någon drömtydare är jag inte men inte är väl tolkningen så himla galen väl?

måndag 3 januari 2011

Media och pöbeln tystar den politiska dialogen med medborgarna

Du är en stor skit.
Varför ska vi ha såna som du sitta i kommunalrådet du bör avgå OMG såna som du ska betala mera skatt för du är D i huvudet .....
Wilson,

Stefan Hanna...
Du har nu visat vilket sorts samhälle du vill ha. Själv tycker jag att hela vitsen med ett samhälle är att man skall hjälpa de som har det svårt och inte sparka på dem. I nästa val kan vi väljare visa om vi vill ha såna politiker som du..
The Observer,

Han bör avgå!
Det går inte med trovärdigheten kvar att göra en pudel som politker.

Saknar man kunskap så kan man (vi i Överviktigas riksförbund m.fl.) lära honom detta, men empati är något man lär sig från barnsben och uppåt men där måste viljan vara med - den saknar Stefan Hanna!

AVGÅ, så slipper vi flera fatala grodor!
Stefan Wallerek
Överviktigas Riksförbund
Fet Skåning,

SV:Arkebuseringspluton nästa?
Tycker det är fegt och ryggradslöst av Stefan att i detta läge göra en pudel. Nej, stå upp som en man och försvara dina åsikter. Veliga politiker har mitt stora förakt. Fortsätt som du börjat. Visserligen är du då död som politiker men du dör som en karl - med flaggan i topp och Uppsala stad har en mindre att skämmas för. Man behöver folk till renhållningen i Jordbro.
Bengt Sändh,

Idiot!!
Stefan Hanna, du är en IDIOT och likaså alla de som lägger en röst på dig!!
Vargen,

Arkebuseringspluton nästa?
Jag har ett par gånger varit nära att ta livet av mig pga av övervikt och påföljande mobbning. Kanske borde jag ta mitt samhälleliga ansvar och faktiskt genomföra det? Blir du glad då, Stefan Hanna? En död tjockis kostar ju inget.
Tjock-Fia,

Fly med svansen mellan benen Hanna!
Inte ska du försöka göra en pudel genom att be om ursäkt och låtsas som inget hänt. Jag tycker att alla uppsalabor ska fortsätta driva och kräva att en skamlös person som Hanna avgår! En person med en sådan skev verklighetsuppfattning ska enligt min mening inte sitta i någon form av maktposition.
Felipe Sanhueza (M)

Hur i helvete kan Radio Uppland tillåta att den här typen av kommentarer skrivs på deras sida!? Det fria ordet är vackert och något vi ska vara stolta över men detta är något annat.
Alla medier har på sin sida regler för vad som får skrivas i en kommentar, eller vad som inte får skrivas rättare sagt.

Sveriges radios regler ser ut så här
För att uppnå en bra och seriös debattanda vill vi att dina inlägg håller god ton, att du håller dig till ämnet samt att du undviker:

•svordomar och obscena ord
•kommersiella budskap
•personliga påhopp
•pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
•hot, trakasserier, skvaller och lögner


Ändå tillåts kommentarerna här ovan.

Vad har Stefan Hanna gjort som föranleder folk att skriva så här?
Är han först i världen med att beskriva övervikt och fetma som ett problem? Nej, knappast!
Är han först i världen med att tala om en skatt på fett och socker? Nej, knappast!
Är han först i världen med att se det ohållbara i att inte göra något åt att allt färre ska försörja allt fler och att vi måste få en hållbar tillväxt för att klara det? Nej, knappast!
Var det korkat att tala om ett svart hål? Ja, lite då eftersom vi svenskar är så känsliga av oss!
Inte ens hyenadräkten är ett äkta Hanna-förslag utan kom från en metod i USA. Även där borde Hanna ha tänkt ett varv till innan han skrev "Jag föreslår" men åtminstone kunde jag läsa in ilskan över att pengar stjäls från de svaga i samhället. Den ilskan ledde till ett minst sagt obetänkt och korkat "förslag" om hyenedräkt.

Att media slår upp det så stort skrämmer mig, för jag tillhör också de politiker som kan fyllas av så starka känslor att orden kommer ut fel.

Det är detta som hela den här beklagliga historien egentligen handlar om. Vilken makt har media, hur ska de använda den och hur ska vi som valt att ägna sig åt världens minst tacksamma uppdrag, nämligen politiken, kunna finnas ute i debatten utan att riskera få löpa gatlopp som Hanna nu har fått gjort?

Ska vi dra oss tillbaka från de sociala medierna, insändarsidor och köerna på ICA? Ska vi bara tala i de slutna rummen innan vi ställer oss i talarstolen med ett politiskt genomarbetat förslag helt utan folklig förankring? Eller ska bara människor med totalkontroll över sina ord få ägna sig åt politik?

Vet ni att just nu fylls mina ögon med tårar! Jag vill inte ha det så!! Men jag tror att det är dit vi är på väg. Media kommer att med hjälp av den rasande pöbeln få tyst på oss som kliver utanför de uppsatta ramarna när det gäller vad som får/kan sägas. Politiker kommer att formas och tystas så att de inte stöter sig med någon och medborgarna kommer att hållas utanför alla initiala diskussioner. De diskussioner som är tänkta som frön till något större och bättre.

Tack media,den tredje statsmakten

söndag 2 januari 2011

Att läsa blogginlägg som fan läser bibeln

Är det inte märkligt så säg! När jag efter drygt två månader sätter mig och skriver ett blogginlägg igen så gör jag det på grund av en annan bloggare!

Stefan Hanna, centerpartistiskt kommunalråd från Uppsala, skrev på juldagen ett blogginlägg som UNT idag har gjort en riktigt dålig artikel om.
Det dåliga är inte att Hannas inlägg ifrågasätts utan att de väljer att publicera artikeln utan att ha pratat med Hanna. Han befinner sig sen julen i Thailand och går inte att nå på mobilen. Inte helt ovanligt och jag tror att skattebetalarna i Uppsala är glada för att han inte tog jobbmobilen med sig. Utifall media vill ha en intervju utifrån ett klantigt men relativt harmlöst blogginlägg menar jag.

Jag vill minnas att den första rubriken på artikeln var något om att Hanna ville införa tjockisskatt och hur jag än läser och läser så kan jag inte hitta det ordet någonstans i Hannas blogg!
Hanna är väldigt luddig i sitt inlägg och det tycker jag att man kan få vara på juldagen, på semester i Thailand även om ett kommunalråd borde veta bättre än att uttrycka rätt laddade och kontroversiella saker i en blogg när man inte är riktigt skärpt. Men det är inte olagligt! Klantigt men fullt tillåtet.

På kommenterasidorna rasar pöbeln och kräver hans avgång. Människor tar sig rätten att kalla honom nazist, rasbiolog, idiot, pajas, ful och en del andra osmakligheter.

Jag upptäcker snabbt att ordet "beskatta" tolkas på olika sätt. Inte som "hälsa på" men ändå. Den rasande pöbeln tolkar det som att Hanna menar på fullaste allvar att vi i vår deklaration ska, på heder och samvete, uppge vår vikt och beskattas utifrån den. Sen kommer Skatteverket att nyanställa en massa människor som utrustas med en våg under armen och går ut i stugorna för att göra stickprovskontroller. Alla som avser att banta efter deklarationens inlämnande bör för säkerhets skull på något sätt få vidimerad den vikt som gällde vid inlämnandet av deklarationen.

Min tolkning av vad som skrivs är att Hanna vill veta vad hans läsare anser om en högre skatt på sådant som är ohälsosamt som fett och socker. Han talar i ett senare inlägg om en "kaloriskatt" och det är som jag tolkar med att beskatta feta. Vill de äta sig till övervikt så får de betala en högre skatt på dessa varor. Precis som vi har en högre alkohol-tobak och koldioxidskatt.

Raskt hoppar andra politiker från Uppsala upp och tycker att förslaget, som inte ens är ett förslag, är magstarkt och idiotiskt. Maria Gardfjell (MP) tar chansen att misskreditera en allianspolitiker och lämnar beredvilligt ut länkar till andra blogginlägg från Hanna.
Endast Ebba Busch (KD) håller en låg profil och menar att detta inte är något annat än ett blogginlägg. Klok ung kvinna till skillnad från de övriga.
Inte ens Hannas egen riksdagsledamot, Solveig Zander, tar något ansvar utan kastar mer än gärna Hanna till vargarna. Hon tar helt avstånd från det han skrivit och hon ställer sig frågande till vad han menar. Tja, kanske hon borde ha avböjt att kommentera tills hon tagit reda på det då!

Politiken i Uppsala börjar lukta som ett kvarlämnat gammalt julbord.

Media har suttit med vid samma bord och rapar nu lojt. Inte orkar de lägga ner något arbete på kritisk källgranskning utan de får ett tips -OBS min gissning!- och eftersom ingen politiker gjort bort sig under veckan så får Stefan Hanna duga. Han är ju dessutom nytt kommunalråd så någon form av nollning får han räkna med!

Att vänta tills han kommer hem från sin semester med familjen, som har kostat dem en bra slant, skiter väl UNT i. Det blir mer effektfullt så här. Radio Uppland hakar på och intervjuar alla allianskollegor de kan hitta, och den sliskiga kvällspressen är på förstås. Att även Ekot gör det förvånar mig mer. Jag förväntar mig mer av dem.
Ingen verkar ha läst Hannas blogg utan hänvisar bara till uppgifterna i UNT. När UNT byter rubrik för att de kanske inser att ordvalet inte var så bra,så hänger inte Ekot eller SvD med utan hänvisar fortfarande till att Hanna föreslår en tjockisskatt. DN publicerar texten från TT
Expressengör sig riktigt löjliga och utvecklar ett eget spår om att Hanna inte skriver hur tjock man ska vara, hur hög skatten bör vara eller om den ska vara progressiv.
Här faller det sista unset av respekt som jag hade för kvällspressen. Aftonbladet slutade jag att läsa i samband med att de förstörde livet för Littorin, men de har väl något liknande intelligent skrivet om den "nya skatten" gissar jag.

OM dessa skriverier om en skatt som inte finns, ett förslag som inte heller finns kommer leda till att Stefan Hanna får problem i sitt politiska uppdrag, om han kanske till och med blir tvungen att avgå, ja då vet jag inte vad jag gör! Då kommer jag, om ingen annan gör det,ställa media till svars.

Varför blir jag så upprörd? Det har med att göra att jag avskyr skitprat! Jag hatar när människor tolkar in saker som bara finns i deras egen hjärna och gör om dem till rena sanningar. Skitprat som är av den digniteten att det kan förstöra en människas liv. Hennes chanser till ett jobb, en partner, bättre relation till sina barn eller vad fan som helst!

UNT skulle ha väntat hem Hanna. De skulle ha gjort en intervju med honom och frågat vad 17 han menade. Ville han verkligen införa en tjockisskatt? Alla andra skjutjärnsjournalister skulle ha petat bort skinkan mellan tänderna,kammat till sig och väntat till alkoholen gått ur kroppen så att de på egen hand kunde ta ställning till uppgifterna från UNT.

Jag tror inte ett dugg på att Hanna vill införa en tjockisskatt, men OM det skulle visa sig vara sant och han faktiskt vill införa viktkontrollanter på skatteverket. Ja då kommer jag också att ruska lite på huvudet men jag kommer aldrig att anse att media har agerat ansvarsfullt och hederligt. Min vrede över Uppsala Nya Tidning och deras svans kommer inte att mildras och föraktet för de så kallade kollegorna i stadshuset och i centerns riksdagsgrupp kommer att finnas kvar tills de personerna är utbytta.