onsdag 1 juli 2009

Ordförandeskap och gurkor

1 juli, ett härligt datum för oss som tycker politik och samhällsfrågor är en viktig del av livet. Idag tar Sverige över ordförandeskapet i EU och ska leda Europa i sex månader.
Fredrik Reinfeldt kommer inte att få en räkmacka precis utan nu sätts han och regeringen verkligen på prov. Finanskris och ett viktigt klimatmöte som ska knytas ihop i Köpenhamn i december är några av de tunga saker som står på agendan.
Det ska bli intressant att följa arbetet med ordförandeskapet.


Idag har också ett stort antal nya lagar trätt i kraft. En som kanske kommer att uppmärksammas mer än andra är att EU nu har beslutat ta bort regeln om raka gurkor och morötter. Det har ju retat svenska folket så till den milda grad att det nästan har varit löjligt. Korkade regler, men som inte drabbar mig dagligdags, kan man väl ändå leva med. Fast här var det iofs mer principen som retade upp folk och ok då, jag kan hålla med om att EU var lite väl nitiska i sin beslutslust. Men nu är det alltså fritt fram för hur böjda gurkor som helst.
Jag vill minnas att grunden till beslutet kom från handlare som tyckte det var besvärligt att packa böjda gurkor, men jag kan minnas fel.

Det är fortfarande härligt varmt ute, även om jag märker att kvällarna redan börjar sakta bli mörkare, och altanen är en underbar plats för ljumma sommarkvällar.
Fotograf: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar