söndag 27 juni 2010

Tänkvärda ord

Dilsa Demirbag-Sten skriver en tänkvärd debattartikel i DN idag.
Den talar om samhällsgemenskapen och hur synen på mångkultur har skiftat fokus sen hon och hennes familj kom hit 1976.

Kommentarerna som snabbt ramlar in visar att många har läst men inte förstått. De talar om antalet invandrare, arbetslöshet, islam osv. Med andra ord precis det som Dilsa tar upp som problemet med synen på invandringen idag. GetReal skriver till exempel att "vi behöver inte fler lågutbildade invandrare" och visar därmed i en mening att han inte känner till alla högutbildade taxichaufförer, postsorterare och tunnelbaneförare som finns i Sverige.
Hade alla dessa hamnat på "rätt" plats och fått den anställning de har kompetens för så hade mycket sett annorlunda ut. De invandrarna hade då fått möjlighet att fullt ut bidra till vår gemensamma välfärd, inte bara genom sin skattsedel utan också till att hålla vår kompetens på den höga nivå vi alltid har varit så stolta över.

En är förbannad över att somaliska kvinnor klär sig som de gör när de faktiskt bor i Sverige!? Är det verkligen så vi vill se vårt samhälle? Alla klär sig lika? Och vilka kläder ska vi bära? Ska de vara tillverkade i Kina eller USA? Eller ska vi kanske sy våra egna kläder av textilier från Borås Väveri?

Dilsas artikel handlade om något djupare och mer äkta än så. Ska vi skilja på vi och dom eller ska vi se alla som samhällsmedborgare oavsett etnicitet?

Sverigedemokraterna går till val på att allt ska bli som förr. Vi ska med rosiga kinder dansa runt midsommarstången och sjunga den svenska nationalsången, som för övrigt handlar om Norden och inte specifikt Sverige och som inte är en nationalsång i egentlig mening. Jordgubbarna får vi skippa för de är ju en hybrid av amerikanska och chilenska smultron. Vad gäller midsommarstången så har dess tillkomst influerats av tyska och romerska seder, så då återstår endast de rosiga kinderna som i och för sig inte är urtypiskt svenskt men ok då.

Nu raljerar jag som ni hör, men Sverigedemokraterna har inte på en enda punkt förklarat hur de ska klara den svenska skolan, äldreomsorgen, infrastruktur, försvaret, näringslivet, a-kassan, sjukvården, tandvården, miljöfrågan osv
Det enda vi har fått veta är att invandringen ska stoppas och de utan flyktingskäl ska sändas hem igen.
Detta finansierar inte resten av den svenska politiken! Dessutom har de människor vi sänder hem en otrolig köpkraft att svensk handel kommer att få ett stort hål och skatteintäkterna kommer att sjunka. Vi kommer inte att klara många välfärdstjänster då många människor jobbar inom vården.
Sverigedemokraterna har bara en fråga på sin politiska agenda och det är invandringen sen får de hänvisa till sitt partiprogram hur mycket de vill. När en sverigedemokrat ska förklara det som står där blir det en massa inte-svar: Det har vi inte tagit ställning till ännu, Det kan inte jag svara på, är två standardsvar som inte imponerar på mig.
Dessutom gör deras retorik att vi så ofta, som nu även jag, kommer snett i diskussionerna och får helt fel fokus. Det är då vi behöver läsa debattartiklar av Dilsa Demirbag-Sten så vi kommer upp på banan igen. Rätt bana.
Varg i Veum och Anders skriver klokt om artikeln.
Vi i Sverige har intressant information som jag rekommenderar er att ta del av

17 kommentarer:

 1. Tror du, att "svensk handel kommer att få ett stort hål och skatteintäkterna kommer att sjunka", om människor som lever på bidrag lämnar Sverige?

  (Var snäll och svara inte, att "svensk handel kommer att få ett stort hål och skatteintäkterna kommer att sjunka" om människor som INTE lever på bidrag lämnar Sverige - det är inte den frågan, som jag är nyfiken på ditt svar på.)

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Kan du förklara mer konkret vad Dilsa menar? Jag förstod nämligen inte. Jag tyckte det var lite floskelvarning på slutet.

  SvaraRadera
 3. Anders,,Det blir svårt att inte svara som du vill att jag inte ska svara, men jag ska försöka.
  Även om alla som lever på bidrag skulle lämna landet så skulle svensk handel få ett stort hål. För även bidragstagare konsumerar och bidrar till skatteintäkter.
  Dessutom hade inte jag bidragsfokus i min blogg
  och de som inte gillar mångkultur har oftast inte bidrag som skäl och därmed ska även de utan bidrag ut. I det läget blir läget kritiskt för inte bara vår handel utan även vår arbetsmarknad.

  Förmodligen inte det svar du hoppades på men du får väl återkomma :)

  Du tycker inte att det kan vara en bra poäng att tillåta asylsökande arbeta istället för att tvingas leva på bidrag?

  SvaraRadera
 4. Affe,,Du tycker inte att det är bättre att fråga Dilsa? ;-)
  Det jag uppskattar i Dilsas artikel är enkelheten i ett till synes svårlöst problem, nämligen att få till en fungerande integration.
  Krångla inte till det så förbannat utan se människor som samhällsmedborgare utan att dela in oss i kategorier. Varför Svenska för invandrare och inte Svenska för svenskar?
  Politiker gör saker till ett problem istället för att lösa dem och partier som Sverigedemokrater underblåser ett hat och förakt vilket ytterligare splittrar ett land.

  Som ursprunglig Stockholmare har jag mött förakt och misstänksamhet från Norrtäljebor, västmanlänningar och nu nordupplänningar. Människor har kommenterat min dialekt och kallat mig 08:a med visst förakt.
  I västmanland fick jag inte tillgodogöra mig min arbetade tid från Stockholm när jag sökte ett jobb inom vården utan facket sa: Vi måste se till våra egna i första hand.

  Sorry,,det var inte svaret på din fråga men jag gick igång lite :-)

  SvaraRadera
 5. Dilsa drömmer om en utopi som aldrig kan bli verklighet. Ett enat Sverige är ett Sverige utan massinvandring. Så enkelt är det. För att hitta tillbaka till 70-talet måste invandringen stoppas och de som kommit tacka för sig och åka hem.

  SvaraRadera
 6. Om Sverigedemokrater och andra nationalistiska krafter får bestämma så har du rätt.
  Ett enat Sverige kräver mer av sina medborgare än navelskåderi och rädsla för det främmande. Sverige hade aldrig varit där vi är nu utan invandring och influenser från andra länder. Så enkelt är det.
  Tänk att det verkligen blev som du säger, alla de som kommit tackar för sig och åker hem, hur blir det då?
  Siste man låser dörren!

  SvaraRadera
 7. Vilka Skatter bidrar personer som lever på bidrag med utöver MOMSEN. Kan du visa de arbetsgivare som kommer att anställa analfabeter
  kvinnor i så mycket tyg att de knappast kan
  röra sig. Ni inom 7klövern lever i en verklighet
  som inte existerar enbart i era hjärnor. Jag har
  arbetat i det privata näringslivet sen jag som
  15åring började arbeta 1968 och vet vad som krävs för att platsa jag har även varit egen
  företagare under 10 år så jag vet även vad som
  gäller för dessa. Jag har även en personlig
  uppfattning om invandringens totala kostnader
  allt ifrån advokater tolkar poliser hela rättsapparaten inkl åklagare kommuners kostnader
  försäkringsbolagen fastighetsägare invandrarnas
  semesterresor till deras hemländer alla avvisningskostnader inkl flyg etc etc och denna
  kostnad totalt är 600 miljarder svenska SKATTE-
  KRONOR.

  SvaraRadera
 8. Siste man låser dörren det finns minst 8,5 milj
  svenskar kvar i landet när alla de icke önskvärda har efter sin semester i sitt hemland
  har mist sitt inresetillstånd.Ett ord som ni
  inom 7klövern flitigt använder när man kritiserar invandringen är att folk går och är rädda detta är så dumt så klockorna stannar och
  även att de berikar landet jag har klarat mig i
  57 år utan den typen av berikning och klarar mig
  nog även resten av livet men det är annat för er
  politiker ni behöver lite influenser i er snäva
  sinnebild.

  SvaraRadera
 9. Förutom moms så bidrar de till den skatt som företag betalar för sin verksamhet och till den inkomstskatt som deras personal betalar.
  Du talar om bidragstagare,,du menar förstås då att alla som lever på bidrag ska ut ur landet. Hm,,intressant tanke.
  Du är dessutom väl kategorisk och dåligt insatt då du menar att alla invandrare är analfabeter. För om bara några är det kan det ju knappast vara ett problem för då har de ju någon i familjen som kan arbeta och försörja dem. Har de inte flyktingskäl och ingen försörjning så tillåts de inte stanna i Sverig och då är det ju inte heller något problem.
  Även SD anser att de med flyktingskäl ska få stanna.
  Din personliga uppfattning är knappast intressant i detta fall. Det som är intressant är vad det EGENTLIGEN rör sig om.

  SvaraRadera
 10. Ska du kunna skapa tillväxt och dynamik i ett land så behövs det fler näsor per kvadratkilometer än så.
  Du tycker inte att du står för den snäva sinnebilden då du talar om DIG och DINA behov?
  JAG anser att dessa människor är önskvärda. JAG vill berika mitt liv med influenser och möten med andra kulturer precis som de flesta svenskar har velat sen landet kom till.

  Vill du fortsätta diskutera med mig i min blogg ber jag dig ta av dig rånarhuvan och visa ditt ansikte.

  SvaraRadera
 11. Det har kommit ytterligare ett inlägg från Anonym som jag väljer att inte publicera då jag redan har uppmanat Anonym att ta av sig rånarhuvan och inte debattera ansiktslöst.

  SvaraRadera
 12. Tack för ditt svar, Ann-Cathrin.

  Bidragspengar bidrar aldrig till skatteintäkter eller till någon positiv effekt för svensk handel utöver den effekt, som dessa pengar skulle ha haft, om någon annan konsumerat för samma pengar.

  Om dessa bidrag inte betalats ut till icke-anställningsbara invandrare, så hade dessa pengar haft en alternativ användning. De kunde i stället ha betalats ut till en pensionär som höjda pensioner - eller stannat hos den som slitit ihop till summan (han/hon kunde ha fått sin skatt sänkt).

  Även pensionärer och löntagare konsumerar, om de har mer pengar i plånboken. För handeln spelar det ingen roll, om det är bidragstagare A, pensionär B eller löntagare C, som spenderar pengarna. Begriper du verkligen inte det här, Ann-Cathrin??

  Här är en nätkommentar från DN:

  "På en pensionärsträff som jag deltog i, för ett par veckor sedan, var det fullt av värkbrutna gubbar och utslitna fruntimmer. De har varit med och byggt upp det här landet. men de får mindre i pension än mången anhörig invandrare som aldrig gjort ett handtag i detta land. Är det så vi vill att våra surt i hoparbetade skattepengar ska användas?"

  Det är upp till dig att motivera, varför du och ditt parti betraktar dessa prioriteringar som rättfärdiga! Hur motiverar du dessa prioriteringar, Ann-Cathrin?

  Ska svenska fattigpensionärer suga på ramarna, för att "DU vill berika ditt liv med influenser och möten med andra kulturer" utan att själv masa dig iväg och besöka t.ex. Somalia?

  Skall min brorson bli knivhuggen (av en för honom okänd invandraryngling), för att "DU vill berika ditt liv med influenser och möten med andra kulturer"? Han överlevde.. du kanske anser, att då var det en bagatell? Så länge som något av dina egna barn inte har drabbats av det våld, som du och ditt parti har påfört min (brors) familj och Sverige, så kanske våldet i praktiken är acceptabelt för dig?

  Skall min grannfrus syster bli våldtagen (av en invandrare), när hon var ute och joggade, för att "DU vill berika ditt liv med influenser och möten med andra kulturer"? Hon blir aldrig som förr.. enl. min granne.

  Hur rättfärdigar du, att den politik som du och ditt parti förespråkar har dessa negativa konsekvenser, Ann-Cathrin?

  SvaraRadera
 13. Du ställde en fråga som jag svarade på och sen kommer din följdfråga där du inte längre talar om invandrare som får bidrag utan då talar du plötsligt om våldtäkter och slitna pensionärer.

  Då får vi ju i så fall diskutera det enormt stora hål som svensk handel drabbas av som jag skrev i min blogg när alla invandrare försvinner, vilket innebär friställd personal och minskade intäkter.
  Då får vi ju diskutera de hål som uppstår i svensk vård när personal har skickats ur landet. Då får vi diskutera alla bussar och tunnelbanor som inte kan köras för personalen har deporterats.
  Då får vi diskutera sjukvårdsköer som växer för många läkare har försvunnit.
  Forskning som får avslutas för forskaren har kastats ur landet.
  Företag som får avskeda sin personal och stänga igen för ägarna finns inte längre i landet.

  Jag kan fortsätta länge till, men dessa skulle vi ju inte prata om eller hur? Vi skulle bara prata om bidragstagarna.

  Det finns inget som säger att de uteblivna bidragen hade inneburit höjda pensioner! De hade lika gärna kunnat gå till infrastrukturen. Men det är häftigare att ställa fattigpensionärerna mot invandrarna. Blir effektfullare då va!?

  Och inte nog med det,,det är en bidragstagande invandrare som knivhugger och våldtar dessutom!

  Det finns inga svenskar som knivhugger folk va?
  Inte en enda svensk man har begått en våldtäkt va?
  Engla mördades av en,,,tja, kanske är Anders Eklund ett taget namn.
  Våra MC-gäng är ju nedlusade av somalier och iranier, eller hur?

  Tror du att kvinnor och ungdomar kan gå säkra om alla invandrare försvann över en natt? Fråga de kvinnor och unga tjejer som råkade ut för Göran Lindberg eller de som dödades av Mattias Flink.
  Haga-mannen, en svensk familjefader eller nätpedofilen från min kommun som hotade och utnyttjade ett 60-tal flickor sexuellt under vidriga former, en svensk familjefar.
  Svenska män som åker utomlands och förgriper sig på barn eller tar hit en fru och sen misshandlar henne innan han kastar ut henne på gatan.

  Är det detta du står upp för eller förnekar att detta finns? Är du så otroligt naiv och okunnig att du på fullaste allvar tror att invandrare föds som brottslingar? Och att all brottslighet skulle försvinna samma dag som den sista invandraren lämnade Sverige.

  Jag rättfärdigar inte brott över huvudtaget och för mig spelar det ingen roll vem som begår brottet.
  Om ditt resonemang ska fungera hela vägen ut så måste den riktigt stora förlusten vara alla de svenskar som lever på bidrag eller begår brott TROTS att staten har bekostat deras förskola och sen skola och fritidshem. Kanske till och med gymnasium.

  Du vet inte vilken invandrare som kommer att begå brott eller vilken svenskfödd unge som kommer att göra det och därför ska de välkomnas på samma sätt och ges samma möjlighet att växa upp till en skötsam skattebetalare.

  Allt annat liknar bara "Den slutliga lösningen"

  SvaraRadera
 14. Ann Cathrin, jag frågade dig om "svensk handel kommer att få ett stort hål och skatteintäkterna kommer att sjunka", om människor som lever på bidrag lämnar Sverige?

  Jag ställde just den frågan, eftersom jag misstänkte, att du inte begrep, att bidragspengar alltid har en alternativ användning. Bidragspengar bidrar aldrig till skatteintäkter eller till någon positiv effekt för svensk handel utöver den effekt, som dessa pengar skulle ha haft, om någon annan konsumerat för samma pengar.

  Jag undrade alltså, om du begrep, att bidragspengar aldrig har någon positiv effekt för svensk handel utöver den effekt, som dessa pengar skulle ha haft, om någon annan konsumerat för samma pengar. Du visade dig inte begripa det...

  Det finns inget ytterligare att tillägga, utöver att det är verkligt skrämmande att någon som inte begriper dessa elementa, tar beslut ang. hur skattemedlen disponeras. Kanske ingen borde accepteras som kommun-, landstings- eller riksdagspolitiker utan att vederbörande klarat ett enkelt kunskapstest.

  -----


  Jag har bett dig rättfärdiga det våld (och övriga negativa konsekvenser), som du och ditt parti påfört min familj och andra svenskar m.h.a. er världsunika invandringspolitik.

  Du svarar: "Det finns inga svenskar som knivhugger folk va? Inte en enda svensk man har begått en våldtäkt va?"

  Vad har det för relevans, Ann Cathrin?

  Du är politiskt ansvarig för det våld, som du och ditt parti påför väljarna m.h.a. den invandringspolitik som ni för och förespråkar.

  Det ansvaret blir inte mindre av att Sverige - i likhet med alla andra länder - givetvis har en brottslighet som ni inte har importerat.

  Det är en mycket underlig (och internationellt sett självfallet helt unik) utgångspunkt för en politiker att som du konstatera: Det finns brottslighet, arbetslöshet, sjukdomar m.m. i Sverige - jamen då har vi som politiker fria händer att brassa på och öka omfattningen av detta!

  Hur rättfärdigar du, att den lika världsunika som hänsynslösa invandringspolitik som du och ditt parti för och förespråkar importerar brottslighet, arbetslöshet, sjuklighet (t.ex. multiresistent TBC) *på svenskarnas/väljarnas bekostnad*, Ann-Cathrin?

  Ditt och folkpartiets politiska ansvar för de negativa konsekvenserna av er politik påverkas givetvis inte av, om det redan finns brottslighet, arbetslöshet, sjukdomar m.m. i Sverige.

  Du skriver, att "för [dig] spelar det ingen roll vem som begår brottet". Och visst - det är fullt möjligt (kanske t.o.m. troligt) att du är helt skrupelfri. Men din hänsynslöshet fritar dig inte från det politiska ansvaret för det våld som du påför dem, som redan befinner sig i landet.

  Du skriver: "Du vet inte vilken invandrare som kommer att begå brott eller vilken svenskfödd unge som kommer att göra det och därför ska de välkomnas på samma sätt". Din och folkpartiets målsättning att "välkomna" alla "på samma sätt" - 1. OAVSETT om någon migrerar till landet eller föds i landet och 2. OAVSETT vad det får för konsekvenser för dem, som redan befinner sig i landet är lika ansvarslös och hänsynslös som internationellt sett unik.

  En detalj.. beträffande din världsunika målsättning, att "välkomna" alla "på samma sätt".. Varför får t.ex. de "ensamkommande" s.k. "barnen" en egen lägenhet - i så gott som samtliga (alla?) kommuner - när de uppger sig fylla arton år? Sveriges kommuner ger ju inte automatiskt en egen lägenhet till en svensk ungdom, som fyller arton år?

  PS Du frågar (retoriskt får man hoppas), om "invandrare föds som brottslingar". Det finns ingen heltäckande förklaringsmodell varför somliga människor (oavsett ursprung, etnicitet m.m.) väljer att begå (vålds)brott.

  SvaraRadera
 15. Anders sa...
  "Ann Cathrin, jag frågade dig om "svensk handel kommer att få ett stort hål och skatteintäkterna kommer att sjunka", om människor som lever på bidrag lämnar Sverige?
  Jag ställde just den frågan, eftersom jag misstänkte, att du inte begrep, att bidragspengar alltid har en alternativ användning. Bidragspengar bidrar aldrig till skatteintäkter eller till någon positiv effekt för svensk handel utöver den effekt, som dessa pengar skulle ha haft, om någon annan konsumerat för samma pengar."


  Det är klart att även bidragspengar bidrar till skatteintäkter eftersom pengar är ett verktyg för att få fart på konsumtion av varor och tjänster. Tror du att det finns äkta och andra pengar och att de hamnar i olika fack?
  Du däremot tror att om inte någon individ mottar vissa pengar i form av ett bidrag så hamnar de med automatik i fickan på en pensionär eller som höjd lön för en kommunanställd. Den automatiken finns inte utan som jag sa kan ett ”överskott” lika väl hamna i ett miljö- eller infrastrukturprojekt.
  Du måste försöka se till helheten Anders, men det brister på en hel del ställen förstår jag av ditt resonemang.
  Med ditt resonemang så kan inte heller lön till statligt- kommunalt eller landstingsanställd räknas som bidrag till konsumtion och skatteintäkter. Det är ju skattepengar som avlönar dessa individer.

  "Kanske ingen borde accepteras som kommun-, landstings- eller riksdagspolitiker utan att vederbörande klarat ett enkelt kunskapstest."


  Du debatterar på en låg nivå och är en relativt vanlig SD-typ i din retorik.
  -----  "Du är politiskt ansvarig för det våld, som du och ditt parti påför väljarna m.h.a. den invandringspolitik som ni för och förespråkar."


  Nej Anders, jag är politiskt ansvarig för att se till att de finns de förebyggande resurser som behövs och för att rättssamhället upprätthålls.


  "Hur rättfärdigar du, att den lika världsunika som hänsynslösa invandringspolitik som du och ditt parti för och förespråkar importerar brottslighet, arbetslöshet, sjuklighet (t.ex. multiresistent TBC) *på svenskarnas/väljarnas bekostnad*, Ann-Cathrin?"


  Jag är politiskt ansvarig för att låta Sverige utvecklas så bra som det är möjligt. Det innebär att se till att befolkningen har en bra tillväxtökning och att de som kan och vill hjälpa till att utveckla Sverige ges möjlighet att göra det. Genom företagande och genom högre utbildning till exempel och det hade inte Sverige klarat igår, idag eller i morgon.
  Var hade stålindustrin varit idag om vallonerna nekats att komma in i landet med motivation att någon av dem kanske skulle hemfalla åt brottslighet?

  Ingen politiker i något av de demokratiska partierna i riksdagen kan tänka sig att använda någon selektering vid vår gräns. Det för bara tankarna till nazityskland och tilltalas tack och lov av ett fåtal människor.

  Det stora flertalet invandrare berikar vårt samhälle på mer än ett sätt. De hjälper till att bygga upp landet, nu såsom tidigare, och de tillför kompetens och nyföretagande i en mycket stor utsträckning.

  DET är mitt politiska ansvar och ja,, det innebär att det kommer in människor i landet som begår brott men som i så många andra lägen är det en risk man faktiskt får lov att ta.
  Alternativet att hindra alla att komma in skulle vara fullständigt förödande för vårt land.


  "En detalj.. beträffande din världsunika målsättning, att "välkomna" alla "på samma sätt".. Varför får t.ex. de "ensamkommande" s.k. "barnen" en egen lägenhet - i så gott som samtliga (alla?) kommuner - när de uppger sig fylla arton år? Sveriges kommuner ger ju inte automatiskt en egen lägenhet till en svensk ungdom, som fyller arton år?"


  Du visar på en stor okunnighet och borde läsa på innan du uttalar dig om saker.
  Och du borde även ta av dig lappen du har över ena ögat så kanske du kan se hela bilden.

  SvaraRadera
 16. Hur kan jag säga det tydligare, Ann Cathrin?

  Bidragspengar till icke-anställningsbara invandrare bidrar aldrig till skatteintäkter eller till någon positiv effekt för svensk handel UTÖVER den effekt, som dessa pengar skulle ha haft, om någon annan konsumerat för samma pengar.

  Du skriver, att pengar som inte betalas ut i bidrag till icke-anställningsbara invandrare, kan "lika väl hamna i ett miljö- eller infrastrukturprojekt". Jaha? Och med det vill du ha sagt vad? Har det någon avgörande betydelse för handeln om skattemedlen betalas ut som bidrag till icke-anställningsbara invandrare eller "hamnar i ett miljö- eller infrastrukturprojekt"?

  Pengar som tar in i skatt och utbetalas som lön till statligt- kommunalt eller landstingsanställda och därefter återinbetalas i skatt utgör givetvis! inte några ytterligare inkomster för stat&kommun - de utgör en rundgång i systemet. Har du verkligen lyckats missa det, under de sjutton (17) år du varit politiskt aktiv?! Skrämmande...

  Du har övertygat mig, att ingen borde accepteras som kommun-, landstings- eller riksdagspolitiker utan att vederbörande klarat ett enkelt kunskapstest.

  SvaraRadera
 17. Ditt uttryck "icke-anställningsbara invandrare" visar mycket tydligt att du inte har någon förmåga att ta till dig de fakta runt invandring som finns tillgänglig. Kanske är det så att du samlar dina fakta på ett SD-möte. Du är duktig på att uttrycka dig och det märks att du är intelligent.
  Men du är oförskämd i tonen och uttalar dig som en klassisk översittare. Den syn som du har på invandringen till Sverige och ditt resonemang följer helt och hållet mönstret från något av de nationalistiska partierna. Du har din syn klar och har ingen förmåga att ta till dig andras synpunkter.
  Därför ber jag dig att gå och förorena någon annan blogg nu. Eller skaffa dig en egen.

  SvaraRadera