onsdag 28 april 2010

Kvinnoförnedrande (S)yn

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra är en titel på en mycket läsvärd bok. Elin Lundgren (S) visar i sitt debattsvar till två moderatkvinnor att hennes syn på andra kvinnor gör att hon aspirerar på en av dessa platser.
Avdraget för hushållsnära tjänster är något som snarast ska enligt de rödgröna, avskaffas för det är ändå bara en tjänst som rika familjer utnyttjar av kvinnor som närmast är att betrakta som pigor. Detta synsätt är på intet sätt nytt och jag är inte den första som ser det, men jag går i taket varje gång det uttrycks.
Varför jag reagerar särskilt denna gång är ju Elins något märkliga alternativlösning för att skapa frihet och utrymme åt familjer; Höjt barnbidrag. Elin anser alltså att det är ok att familjen Reinfeldt, Björklund, Wetterstrand mfl högavlönade ska få rejält höjda barnbidrag och hon lägger gärna sina skattekronor på en sådan reform.

RUT-avdraget används inte enbart av rika för att slippa ta reda på sin egen skit, som (s)å många föraktfullt uttrycker det. Det används av vanliga (barn)familjer OCH det används av många äldre som inte får hjälp av hemtjänsten med sådant som de verkligen vill ha hjälp med, nämligen piskning av tunga mattor, fönsterputs osv.

Jag anser det vara oerhört kränkande att så kategoriskt och envist hävda att det är bara rika som utnyttjar avdraget och att de fåtal nya jobb, fåtal enligt Elin, som det har skapat inte har någon betydelse.
Vad Elin och hennes partikamrater säger är att dessa jobb inte duger, till skillnad från de fina manliga hantverksjobben, att det är skitstövlar som utnyttjar avdraget och att den trygghet som det innebär att gå från ett svart till ett vitt jobb inte har någon betydelse. Kvinnoförnedrande (S)yn och ingenting annat!

De som utnyttjar detta avdrag och de som utför tjänsterna bidrar till att få hjulen att snurra. Det gör inte ett ensidigt höjt barnbidrag. Många av de skattekronor som går ut i barnbidragsform skulle med största sannolikhet hamna på ett bankkonto för att sitta där tills barnet blir vuxet och kan spendera dem på något sätt.
Var ligger den rättvisan? Varför envisas socialdemokrater med att alla barnfamiljer lever på fattigdomsranden? Är det inte i så fall bättre att en förälder kan gå ut och förtjäna sin lön genom ett hederligt och tryggt arbete inom hemservicebranschen än att sitta hemma och vänta på ett "rejält" (?) höjt barnbidrag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar