söndag 2 januari 2011

Att läsa blogginlägg som fan läser bibeln

Är det inte märkligt så säg! När jag efter drygt två månader sätter mig och skriver ett blogginlägg igen så gör jag det på grund av en annan bloggare!

Stefan Hanna, centerpartistiskt kommunalråd från Uppsala, skrev på juldagen ett blogginlägg som UNT idag har gjort en riktigt dålig artikel om.
Det dåliga är inte att Hannas inlägg ifrågasätts utan att de väljer att publicera artikeln utan att ha pratat med Hanna. Han befinner sig sen julen i Thailand och går inte att nå på mobilen. Inte helt ovanligt och jag tror att skattebetalarna i Uppsala är glada för att han inte tog jobbmobilen med sig. Utifall media vill ha en intervju utifrån ett klantigt men relativt harmlöst blogginlägg menar jag.

Jag vill minnas att den första rubriken på artikeln var något om att Hanna ville införa tjockisskatt och hur jag än läser och läser så kan jag inte hitta det ordet någonstans i Hannas blogg!
Hanna är väldigt luddig i sitt inlägg och det tycker jag att man kan få vara på juldagen, på semester i Thailand även om ett kommunalråd borde veta bättre än att uttrycka rätt laddade och kontroversiella saker i en blogg när man inte är riktigt skärpt. Men det är inte olagligt! Klantigt men fullt tillåtet.

På kommenterasidorna rasar pöbeln och kräver hans avgång. Människor tar sig rätten att kalla honom nazist, rasbiolog, idiot, pajas, ful och en del andra osmakligheter.

Jag upptäcker snabbt att ordet "beskatta" tolkas på olika sätt. Inte som "hälsa på" men ändå. Den rasande pöbeln tolkar det som att Hanna menar på fullaste allvar att vi i vår deklaration ska, på heder och samvete, uppge vår vikt och beskattas utifrån den. Sen kommer Skatteverket att nyanställa en massa människor som utrustas med en våg under armen och går ut i stugorna för att göra stickprovskontroller. Alla som avser att banta efter deklarationens inlämnande bör för säkerhets skull på något sätt få vidimerad den vikt som gällde vid inlämnandet av deklarationen.

Min tolkning av vad som skrivs är att Hanna vill veta vad hans läsare anser om en högre skatt på sådant som är ohälsosamt som fett och socker. Han talar i ett senare inlägg om en "kaloriskatt" och det är som jag tolkar med att beskatta feta. Vill de äta sig till övervikt så får de betala en högre skatt på dessa varor. Precis som vi har en högre alkohol-tobak och koldioxidskatt.

Raskt hoppar andra politiker från Uppsala upp och tycker att förslaget, som inte ens är ett förslag, är magstarkt och idiotiskt. Maria Gardfjell (MP) tar chansen att misskreditera en allianspolitiker och lämnar beredvilligt ut länkar till andra blogginlägg från Hanna.
Endast Ebba Busch (KD) håller en låg profil och menar att detta inte är något annat än ett blogginlägg. Klok ung kvinna till skillnad från de övriga.
Inte ens Hannas egen riksdagsledamot, Solveig Zander, tar något ansvar utan kastar mer än gärna Hanna till vargarna. Hon tar helt avstånd från det han skrivit och hon ställer sig frågande till vad han menar. Tja, kanske hon borde ha avböjt att kommentera tills hon tagit reda på det då!

Politiken i Uppsala börjar lukta som ett kvarlämnat gammalt julbord.

Media har suttit med vid samma bord och rapar nu lojt. Inte orkar de lägga ner något arbete på kritisk källgranskning utan de får ett tips -OBS min gissning!- och eftersom ingen politiker gjort bort sig under veckan så får Stefan Hanna duga. Han är ju dessutom nytt kommunalråd så någon form av nollning får han räkna med!

Att vänta tills han kommer hem från sin semester med familjen, som har kostat dem en bra slant, skiter väl UNT i. Det blir mer effektfullt så här. Radio Uppland hakar på och intervjuar alla allianskollegor de kan hitta, och den sliskiga kvällspressen är på förstås. Att även Ekot gör det förvånar mig mer. Jag förväntar mig mer av dem.
Ingen verkar ha läst Hannas blogg utan hänvisar bara till uppgifterna i UNT. När UNT byter rubrik för att de kanske inser att ordvalet inte var så bra,så hänger inte Ekot eller SvD med utan hänvisar fortfarande till att Hanna föreslår en tjockisskatt. DN publicerar texten från TT
Expressengör sig riktigt löjliga och utvecklar ett eget spår om att Hanna inte skriver hur tjock man ska vara, hur hög skatten bör vara eller om den ska vara progressiv.
Här faller det sista unset av respekt som jag hade för kvällspressen. Aftonbladet slutade jag att läsa i samband med att de förstörde livet för Littorin, men de har väl något liknande intelligent skrivet om den "nya skatten" gissar jag.

OM dessa skriverier om en skatt som inte finns, ett förslag som inte heller finns kommer leda till att Stefan Hanna får problem i sitt politiska uppdrag, om han kanske till och med blir tvungen att avgå, ja då vet jag inte vad jag gör! Då kommer jag, om ingen annan gör det,ställa media till svars.

Varför blir jag så upprörd? Det har med att göra att jag avskyr skitprat! Jag hatar när människor tolkar in saker som bara finns i deras egen hjärna och gör om dem till rena sanningar. Skitprat som är av den digniteten att det kan förstöra en människas liv. Hennes chanser till ett jobb, en partner, bättre relation till sina barn eller vad fan som helst!

UNT skulle ha väntat hem Hanna. De skulle ha gjort en intervju med honom och frågat vad 17 han menade. Ville han verkligen införa en tjockisskatt? Alla andra skjutjärnsjournalister skulle ha petat bort skinkan mellan tänderna,kammat till sig och väntat till alkoholen gått ur kroppen så att de på egen hand kunde ta ställning till uppgifterna från UNT.

Jag tror inte ett dugg på att Hanna vill införa en tjockisskatt, men OM det skulle visa sig vara sant och han faktiskt vill införa viktkontrollanter på skatteverket. Ja då kommer jag också att ruska lite på huvudet men jag kommer aldrig att anse att media har agerat ansvarsfullt och hederligt. Min vrede över Uppsala Nya Tidning och deras svans kommer inte att mildras och föraktet för de så kallade kollegorna i stadshuset och i centerns riksdagsgrupp kommer att finnas kvar tills de personerna är utbytta.

4 kommentarer:

 1. Väl talat! Här behövs sans.

  SvaraRadera
 2. Media ser de offentliga personernas blogginlägg idag som publikationer och då hämtar man inte in några ytterligare kommentarer. Det ses som polemik sedan ett antal år. Hanna och alla andra förtroendevalda måste inse att för media är bloggen media. För medborgare är det en dialog.

  SvaraRadera
 3. Ja måste vara jobbigt för aristokratin att även pöbeln får komma till tals på Internet.

  SvaraRadera
 4. Det är otroligt många år sedan politik bara utövades av aristokrater. Nu för tiden kan folk från vilken samhällsklass som helst engagera sig politiskt. Trist förresten att du väljer att dela in människor i skikt men ok.
  Du klassar den här pöbeln som lägre stående och det gör inte jag. Jag skiljer inte en idiot från en annan utifrån storleken på plånbok. I mina ögon är alla som ägnar sig åt den här typen av attacker lika små människor allihop.

  Är det att komma till tals tycker du när en stämning som kan liknas vid ett hundslagsmål piskas upp? När folk tävlar i att våga säga de grövsta orden om en person som inte finns på plats och kan försvara sig.

  SvaraRadera