måndag 16 mars 2009

Elfriede Jelinek, Gudfader och stekta sparvar

Texten som Elfriede Jelinek låter publiceras i dagens Arbetarblad är otroligt stark och låter oss betrakta det fasansfulla som under 24 år skedde i Amstetten i Österike ur ett annat perspektiv. Hon är inte barmhärtig i sin tolkning av den fader-Gudfader-som höll sin dotter och hennes -hans- barn inspärrade i en bunkerliknande källare. Ett liv som få av oss kan ta in i våra medvetanden. Läs den.

Varför har en Nobelpristagare publicerat en text i en lokaltidning som Arbetarbladet? Anledningen stavas Dagermanpriset. Elfriede Jelinek fick det 2004 och har sedan dess haft ett gott förhållande till Bengt Söderhäll som är medlem i Dagermansällskapet. Han spelar en stor roll i sällskapet och utdelningen av Dagermanpriset. Bengt har lotsat pristagarna genom Älvkarleby och nu senast en annan Nobelpristagare, Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Som kommunpolitiker i Älvkarleby är det plågsamt att tillhöra oppositionen. Att se alla stekta sparvar som flyger runt i kommunen och inte kunna påverka att de flyger in i vår mun är minst sagt frustrerande.
Vår kommunledning har viktigare saker att sköta om. De måste se till att boka sittplatsbiljetter till Brynäsmatcherna och se till att de hamnar bredvid varandra. Undrar ni vilka? Sossarna med kommunalrådet i spetsen och moderaternas höjdare förstås. Om de sitter i majoritet tillsammans? Nehej knappast...De sitter bara i ölstugan och i hockeyhallen tillsammans.

De stekta sparvar som flaxar runt i kommunen medan kommunledningen är på hockey är Nobelpristagare, intresserade nyföretagare, erbjudanden om deltagande i diverse delfinansierade projekt osv osv

Mitt och folkpartiets mål är att få till en annan och mer aktiv, kreativ, flexibel, visionär kommunledning. En kommunledning som inte häckar på hockeyarenor medan sparvarna flyger vidare till andra kommuner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar