tisdag 24 mars 2009

Stolleprov Älvkarleby!

Hjärnblödningen var nära i morse när jag slog upp Arbetarbladet och läste om hur planerna för kommunens kanske mest användbara hus är just nu.

Huset har stått tomt länge och Folkpartiet har på olika sätt försökt få kommunen att göra en ordentlig och seriös utredning om möjligheten att starta ett Allaktivitetshus i lokalerna.
"Kommunen har inte råd" är det mantraliknande svar som har ramlat ur munnen på såväl politiker som tjänstemän. Nej, har då FP kontrat, vi har kanske inte råd och därför måste vi söka partners med pengar utanför kommunhusets väggar. Näringslivet, EU, Ungdomsstyrelsen, fonder, regionförbundet är några av de som jag kommer på just nu.

Flytta dit biblioteket efter en viss utbyggnad och gör ett kulturhus. Hyr ut nuvarande bibliotek till näringsidkare och få rörelse i den delen av centrum.

Idag har kommunen en fritidsgård inrymd i sporthallen vid högstadieskolan. Rotskär, där skolan ligger, är en ö dit det inte går några bussar kvällstid. Vägen till och från Rotskär upplevs av många som rätt otäck när det är mörkt ute.
Lokalen är trång och definitivt inte ändamålsenlig. Ungdomarna klagar högljutt och de som idkar idrott i sporthallen och även deras föräldrar är minst sagt missnöjda med att deras utrymme kraftigt har begränsats. Det är spring på läktarna och det står stojiga, rökande ungdomar i dörren som alla måste passera.
Ordförande i Kultur- och fritid försvarar Träffen med näbbar och klor. Hon som har gått i pension sen ett tag tycker den är "Jättebra för ungdomarna"
En kommun med ca 5000 invånare i centrala delen ska ha en fritidsgård som fungerar. Den ska ligga centralt och den ska vara utformad så att det går att bedriva meningsfull verksamhet i den och inte bara vara ett hänga-ställe.

I vår vision är det dessutom inte en ren fritidsgård utan ett Allaktivitetshus som samlar människor över generationsgränserna.
Gamla Bowlers är perfekt för ändamålet! Mitt i centrum och inga grannar precis bredvid. Fräscha och rätt nybyggda lokaler som har en möjlighet att tillgodose en mängd olika behov.

Ungdomarna i Älvkarleby kommun förtjänar att bli satsade på och kommunen har allt att vinna på att göra det. Många av våra ungdomar är idag rätt stökiga och kriminalitet och droger blir vanligare och vanligare. Skadegörelsen i hyreshusen, busskurer och skolor kostar en massa pengar och våra äldre känner en oro för att vistas ute.

Nu är en restaurang på G och det ser jag som något positivt. Även om jag ser svårigheten med att skriva ett kontrakt med en krögare som tror att grannen i huset ska vara ett fastighetsbolag. Det andra som oroar mig rejält är att jag har fått hintar om att det handlar om en Kinakrog. Inget fel på Kinakrogar i sig, men snälla.. Måste inte en kommun med en begränsad centrumbild fundera lite extra vad man vill med centrum? I Skutskärs centrum har vi en Kinakrog, två pizzerior, en korvmoj och en Sibylla. Är ytterligare en Kines vad Skutskär behöver? Bara för att huset har stått tomt länge och kostat Älvkarlebyhus 800 000 kronor/år?
Kalla mig fördomsfull om ni vill men det är inte det det handlar om just nu och här.

Andra halvan av huset planerar Älvkarlebyhus att ta själva! Det ska alltså flyttas in en verksamhet som enbart vänder sig till de kommuninvånare som nyttjar det kommunala fastighetsbolagets tjänster. Mitt i centrum ska en verksamhet ta plats som inte gynnar mer än en del av befolkningen.

Denna kommun saknar visioner, den saknar mod och den saknar lust att se vad befolkningen efterfrågar och behöver.

Stoppa detta stolleprov innan det är försent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar