onsdag 1 april 2009

Skäms Älvkarlebyhus! Skäms

Skämtar någon med mig? Drömmer jag? Nej, den krassa verkligheten är att jag bor i en kommun där den politiska majoriteten, deras lydpartier och de kommunala bolagen helt har tappat intresset och förmågan att se till det invånarna önskar och behöver.
Något öra som ligger mot marken har inte funnits på mycket länge.
Vad har hänt undrar ni förstås. Ni som följer min blogg vet att jag inte har mycket till övers för socialdemokraterna i Älvkarleby. Inte de övriga partierna heller för den delen. Själv uppfattar jag mig inte som någon gnällspik utan jag blir förbannad när det finns fog för det. Det gör det nu. Igen.

För ett år sedan reste sig Marmaborna som en man och protesterade vilt mot den planerade rivningen av ett av Marmas två hyreshus. Vi vann då över bostadsbolaget men jag har hela tiden känt en oro för att vi en dag skulle få betala för vår uppstudsighet.

Offret avkrävdes oss idag. I Arbetarbladet kunde vi otrogna idag läsa att huset nu är sålt. Inte till någon av de som är intresserade av att skapa trevliga bostäder åt Marmas äldre som vill bo kvar i Marma eller till de ungdomar som vill ha en billig första bostad i närheten av föräldrarnas köttbullar och tvättmaskin. Nej huset ska byggas om för att passa de kinesiska byggarbetare som bygger uppe på Dragon Gate.
Vi är kränkta, överkörda och spottade rakt i ansiktet av en enig styrelse för det kommunala bostadsbolaget.
Självklart vill inte bolaget ha konkurrens av någon som kan hyra ut de bostäder som de själva påstår att det inte finns någon efterfrågan av. Deras VD har dessutom mage i sig att påstå att detta är bra för dem och det är bra för hela kommunen. Hur menar du då Eva Henebäck? Vilka nya skatteintäkter kommer försäljningen till Dragon Gate att innebära för kommunen? Och hur i helvete kommer det att gynna oss i Marma? Kommer vi nu att se ett ökat åkande med Upptåget och därmed förhoppningsvis få fler turer? Knappast. Hade huset fyllts av skattebetalare hade de inte bara genererat skatteintäkter utan även statliga pengar om det var någon som flyttade in i kommunen utifrån. Från Mehedeby tex där ungdomarna inte har någonstans att ta vägen om de vill bo kvar i området. Förskolan och kiosken hade fått ett större underlag. Kiosken definitivt och förskolan förhoppningsvis. Kineserna gör sina inköp på sin arbetsplats
Vi går man ur huse för att protestera mot en rivning eftersom vi vet att det finns ett behov av fler lägenheter i Marma. Vi protesterade inte för att huset ska säljas och användas till byggarbetare 6 månader per år!

Styrelseledamoten som representerar det kommunala partiet som påstår sig värna kommunens väl säger sig vara nöjd med att ha räddat huset från rivning. Det idiotiska i detta beslut säger han sig inte ha fattat och trodde att vi skulle bli glada. Örat mot marken var det ja!

Man bygger nu in en del konflikter i huset. Något som minst av allt behövs i en del av kommunen som samlar rätt många Sd röster.
Man bygger in ett förakt mot politiker och tron på att de vill göra det som är bra för kommunen och dess medborgare.

Det kanske är bra för Älvkarlebyhus att slippa konkurrerande hyresvärdar. Att ha monopol på bostäderna i kommunen. Men det är kortsiktigt tänkande.

Kommunen som helhet är en förlorare då de missar skatteintäkter och en inflyttning till kommunen. Eller undviker att några flyttar ut. Medborgarna tappar helt tron på sina möjligheter att påverka, att vara delaktiga och känslan av att bli lyssnad på.

Älvkarlebyhus och hela deras styrelse borde skämmas. Ni har fattat ett beslut som kommer att få långtgående konsekvenser. Till sist hoppas jag att det är ni som får betala priset då era stolar rycks bort under era rumpor.

3 kommentarer:

 1. Det var riktigt bra skrivet! Jadu inte vet jag vad de har lyssnat med eller vad de tänker med. Men tror fortfarande att det vill sätta en bom typ vid tensmyra och ta bort hela marma. Helt klart att de drar undan stolarna för sig själva. Dels så kommer det märkas ekonomisk som du säger skattebetalare och dels så försvinner förtroendet.

  SvaraRadera
 2. Inte skulle det göra mig ett dugg om de tog bort Dalälvsbron och vi söder om den gick ihop med Tierp.
  Det var länge sedan jag var så förbannad som när jag ringde upp Henebäck!

  SvaraRadera
 3. Nee vi skulle nå bara må bättre av det!

  SvaraRadera