söndag 5 april 2009

SDU och Kaliber

Idag sände programmet Kaliber det andra avsnittet om sverigedemokraterna. Förutom intervjuer med olika personer inom partiet, fick vi också ta del av några av de sånger som gärna sjungs i och utanför partisammanhang. Vi kunde höra "Kungssången" skrålas fram och vit makt-musik framsjungen av bla partiledaren Jimmy Åkesson.När sen Petzäll försöker låtsas om att han inte tänker på vad texterna i musiken de lyssnar på handlar om och påstår att de sjungs med stor portion ironi, blir det pinsamt löjligt. Han kan texten utantill, avsikten är att ironisera och ändå säger han att han inte tänker på texten. Hmm..Lite svårt att tro på måste jag säga.

Anna-Lena Lodenius, som bla har skrivit boken "Slaget om svenskheten", har på sin blogg skrivit ett bra inlägg om programmet.

Det finns olika åsikter, även utanför Sd, om metoden som Kaliber har använt sig av är förenlig med god etik och lagstiftning. Min familj diskuterade saken vid middagsbordet idag och 20-åringen uttryckte vad hela familjen ansåg. "De spelar ju bara upp det som har sagts av Sd"
När Janne Josefsson gjorde sitt valstuge-reportage så fanns det ett syfte att avslöja partiernas dolda fördomar. Då ställdes en del ledande frågor och åsikter framfördes för att lura politiker i fällan. Det har inte Kaliber gjort. De har inte provocerat fram saker som egentligen inte finns.
Någon i partiet uttrycker ilska över att andra partier inte granskas vilket är helt felaktigt. Moderaterna var i valet 2002 inte de första att bli avslöjade av en journalist.

Däremot tror jag inte att någon reporter skulle komma på tanken att infiltrera KDU och tro att de kunde få med sig smaskigt material som visar att det tittas på porrfilm eller har gruppsex på konferenserna. Lika lite som en dold mikrofon hos de liberala ungdomarna skulle avslöja att pengarna de samlar in till biblioteken på Kuba går till Castros konto. Men att andra politiska partier inte granskas är snömos.

Sd talar med kluven tunga som jag skrev i ett tidigare inlägg. De är oärliga i flera än ett avseende. Att ta bort avgiften för medlemskap i SDU för att locka fler har jag ingen synpunkt på, men de skrotar ett helt, redan antaget program i ett enda syfte. De anar nämligen att de inte ska kunna få bidraget som alla demokratiska ungdomsförbund kan söka och få, därför att deras syn på invandringen är odemokratisk. De gör istället ett miljö- och ett europapolitiskt program och använder sig av Sd's invandringsprogram under året. Då borde bidragsmyndigheten bli nöjd och miljonen ramlar in i kassan.

Det är den kluvna tungan som gör Sd och deras ungdomsförbund så intressanta för granskning. Det är också den som gör partiledningen så upprörd över att den är avslöjad. Om Sd och Sdu står upp för att de är främlingsfientliga så blir de enbart ett osmakligt parti. Ett osmakligt men ärligt parti. Valet är ert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar