lördag 27 mars 2010

Bjästa har problem

Läser i Expressen om att skolchefen i Bjästa, Anders Fager, anser att den våldtagna flickan Linneas mamma agerade för starkt och för mycket och därmed förvärrade situationen för sin dotter.
Expressen tillhör inte den tidning som jag har högst förtroende för och vill därför höja ett varningens finger för att allt inte är rätt citerat.
Men om nu det är en korrekt artikel så är det ett fullständigt horribelt uttalande. Det skolan, enligt artikeln, verkar ha fokuserat på är att förbjuda ungdomarna att trakassera Linnea. Att plocka in elever efter en kastad kommentar, en gest eller blick är inte vad jag kallar att göra allt som står i ens makt att komma till rätta med ett problem, ett beteende som håller på att förgöra en skola och ett litet samhälle.
Vi talar om värdegrundsarbete och samtal i grupper om det som har hänt, varför det hände och hur ett samhälle kan se ut om inte den här sortens beteende kraftfullt stoppas. Då menar jag inte själva våldtäkten utan det som kom efter den. Allt prat och ryktesspridning och våldet mot Linnea på nätet.
Ungdomarna och även de vuxna i Bjästa har gått in i ett pöbelbeteende som vilken normal människa som helst som betraktar det utifrån kan se och förstå. Däremot är det nog mycket lätt att ryckas med i det om ingen tar tag och sätter stopp.

Det var skolans uppgift och där har de brustit å det grövsta. Skolchefen väljer dock att skylla på Linneas mamma. Om artikeln är korrekt anser jag att Fager och Kempe tillsammans ska ägna resten av sin tid åt att sitta på bänken och mata duvor. I skolan och i kyrkan har de inget mer att göra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar