onsdag 24 mars 2010

Dubbelt offer

Kvällens Uppdrag Granskning var en riktigt otäck historia.
Inte bara en, utan två unga flickor anmäler en kille för våldtäkt vid två olika tillfällen, och bägge anklagas sen av ett helt samhälle för att ljuga. Detta trots att pojken i ett förhör erkänner våldtäkt och beskriver den på samma sätt som flickan. Den ena tösen tvingas bort från sin familj och sina fåtal vänner som hon har kvar och när hon snart börjar på gymnasiet är inte längre kommunen intresserad av att betala för hennes skolgång.

Vi ser i programmet en rektor som inte verkar ha någon som helst förankring i dagens samhälle. Hennes tal om att hålla sig neutral, som även skolans ansvariga för elevfrågor envist upprepar, för tankarna till andra världskriget när vi svenskar fegt hukade i busken och hänvisade till att vi var neutrala allt medan tågen med vapen och fångar tuffade genom Sverige.
Rektor kände tydligen heller inte till att dagens ungdomar håller till på en gigantisk arena som kallas Internet, och för att hänga med måste inte bara föräldrar utan även skolans personal vara där ute också.

Kyrkans man har helt klart tagit ställning för den dömde pojken. På kvällen efter att han med prästens tillåtelse har fått dela ut rosor till sina gamla klasskompisar
så begår han ytterligare en våldtäkt som han döms för.
Prästen anser att det var starkt och fint av pojken att komma till kyrkan och jag anser att prästen och kyrkan har ett stort ansvar för det som senare hände i ett omklädningsrum nere vid stranden.
Vilken känsla har den pojken för vad som är rätt och fel i relationen med tjejer efter att få ett sådant stöd från kompisar, skolan, vuxna i samhället och på topp även från kyrkan. Trots att han har erkänt och dömts för en våldtäkt.

Vilket stöd har han fått från sin mamma som startar en grupp på Facebook där fruktansvärda ord skrivs om den våldtagna tösen? Inget alls vill jag påstå utan mamman har skadat sin son svårt genom sitt agerande.

De vuxna i Bjästa som uttalar sig tvärsäkert i frågan efter att ha hört rykten, vilket ansvar har de? Hur i hela friden ska dessa ungdomar lära sig något om värdegrund, moral, ansvarstagande för sina handlingar, sexuella relationer och hur man behandlar andra människor när ett samhälle befolkas av vuxna som uttalar sig som de i programmet?

Ett otroligt tankeväckande program som jag hoppas ska leda fram till något gott.
Tyvärr är inte Bjästa unikt,,det skrämmer mig

12 kommentarer:

 1. Jag skrev följande mej till prästen Lennart Kempe i går: Jag såg dig i kväll i Uppdrag granskning. Du blev intervjuad angående en skolavslutning och två elever, den ena ett våldtäktsoffer, den andre gärningsman. Det verkade som du hyste större medkänsla med gärningsmannen än med offret. Varför? Jesus såg ju först till de minsta och svagaste, även om syndare ska förlåtas. Kan du förklara ditt underliga beteende i TV?
  Hans mejladress: lennart.kempe@svenskakyrkan.se

  SvaraRadera
 2. Om man kunnat lita på tv-program och de mediafolk som knåpar ihop uppdrag granskning hade allt varit fruktansvärt. Ny yttrar jag mig inte över pojkens skuld utan den del av programmet som belyste skolans roll och görande. Idag den 25 mars framkom en helt annan bild i nyhetsmorgon än tv-programmets av vad skolan gjort. Skolan hade bl.a lämnat in 2 polisanmälningar mot pojken samt en massa möten med de inblandade. Jag vill klargöra att det inte är våldtäkten jag kommenterar eller ens ifrågasätter utan medias trovärdighet. Det media gör är lika fult som det pojken och hans omgivning gort fast media våldtar sanningen. Vi måste alltid vara kritiska mot det vi får höra.

  SvaraRadera
 3. Rektor sa inget om detta i inslaget och du menar att det skulle vara bortklippt? Jag såg inte inslaget i morse som du talar om men jag hörde vad rektor, präst, fritidsledare och andra vuxna sa i programmet.
  Du måste väl ändå hålla med om att även Svt klippt bort saker så räcker det och blir över det som visades upp. Och det som sades var inte manipulerat.
  Nej, media gör inte något som är jämförbart med det som dessa två flickor har blivit utsatta för.

  SvaraRadera
 4. Konstigt att du inte hörde det, jag hörde det även nu i kvällens debattprogram hur rektorn sa att man bl.a lämnat in två polisanmälningar.
  En kamrat som stödde den drabbade flickan sa också att skolan gjort mycket för flickan men blev nästan nertystad av programledaren. Men jag antar att du inte hörde det heller.

  SvaraRadera
 5. Jag hörde det inte för att jag inte såg morgonprogrammet. Däremot hörde jag vad rektor och Amanda sa i gårdagens Debatt. Där talades om stöd och polisanmälningar, så det är helt riktigt.
  Tyckte du att rektor gjorde ett bra intryck i Uppdrag Granskning?
  Hörde du också att föräldrar,skola och kyrka var mycket kritiska till sitt agerande, eller brist på agerande snarare.
  Tack vare media har denna fråga kommit upp till diskussion och flera pratade om att Bjästa inte är unikt. Är inte det himla bra!?

  SvaraRadera
 6. Det är bra att frågan kommit upp till diskution, diskutioner i frågan behövs. Det behövs framför allt en saklighet om hur vi alla ska uppträda när sådant här händer. Men det ska vara sakligt.
  Mediadrev som piskar upp frågan på oseriösa sätt skadar saken. Det är det jag ifrågasäter. På något vis blir det inte frågan om hur skola och samhälle ska kunna hjälpa offeren bättre som gäller utan vem i sammhället ska vi hänga denna gång. Det är medias roll jag ifrågasätter.
  Ett annat exempel är "kaffebesparingarna" i Timrå
  där media drog på fullt drev och påstod att kommunen skulle neka pensionärerna kaffe. Detta visade sig vara en ren mediaprodukt utan minsta lilla sanning. De media som drog på mäst har inte sedan bevis framkommit om hur fel dom hadde brytt sig om att berätta sanningen (aftonbladet och sundsvalls tidning m.fl.)Media har en särställining i samhället och ett ansvar för att kontrolera att alt går rätt till. Denna roll missköter dom. Om vi inte kan lita på media vad gör då det med sådana frågor som våldtäkten i Bjästa?

  SvaraRadera
 7. Visst har media blåst upp historier som inte alltid har hållt hela vägen fram. Det är inte ok.
  I Bjästafallet så är det ändå inte media som har skapat något som inte finns. Trakasserierna på Internet och kommentarerna från vuxna och ungdomar i Bjästa är inte påhittade. Skolan och nu även kyrkan har erkänt att de inte har agerat rätt och att de har gjort för lite för att stödja den utsatta flickan.
  Jag tycker inte att det går att göra sådana jämförelser som du gör mellan kaffebesparingar och två våldtäkter på unga flickor.

  SvaraRadera
 8. Klart man kan göra jämförelsen, om det är medias trovärdighet det gäller och det är den jag har skrivit om.
  Om inte media är trovärdigt kan inte rapporteringen från Bjästa vara det heller och vi kan inte ha någon seriös diskution utan bara en massa bjäbbel. Ska vi kunna göra något för våldtäcksoffer så behövs en seriös diskution (och det behövs)och inte ett mediadrev. Eftersom varken jag eller du inte vet vad som hänt är vi utlämnade till media som vi inte kan lita på, så hur ska vi kunna ha en seriös diskution som kan leda någonstans. Vi blir bara en del av de drev av tyckare som det verkar ha funnits nog av i flickans omgivning.

  SvaraRadera
 9. Jag delar inte din uppfattning om medias trovärdighet. Uppdrag Granskning är ett av de program som har en hög trovärdighet i mina ögon.

  SvaraRadera
 10. Din "trovärdiga" media har nu utmålat en oskyldig pojke i tv som våldtäksmanen. Hans "brott" är att han gått i samma klass som den pojke som våldtagit flickan. Det är personer som saknar ett kritiskt tänkande till mediauppgifter som framfört hotelser så att han nu inte vågar bo kvar i byn utan flyttat från orten. Jag tycker att man kan ställa högre krav på media, fast vi två har ju olika åsikter om det förståss och du har rätt till din åsikt.

  SvaraRadera
 11. Jag ar i Polen och kommenterar vid hemkomst

  SvaraRadera
 12. till "anonym" Problemet är inte medias trovärdighet. Saklig media når inte fram, för folk läser/ser på det som fångar deras uppmärksamhet. Journalister är tränade att vinkla så att det som berättas ska få uppmärksamheten. Kolla vad som får hits på nätet & vilka program som får höga tittarsiffror. Så ser det ut i människovärlden. /mikaela

  SvaraRadera