torsdag 29 april 2010

Kan själv!

Det är inte ofta Älvkarleby omorganiserar sig. Vi har under de 15 år som jag har bott här gjort en liten förändring i den politiska organisationen och det var när vi tog bort tekniska nämnden och gjorde den till ett utskott under kommunstyrelsen. Hur det såg ut innan 1996 vet jag i och för sig inte säkert men jag tror att omorganisationerna inte har stått som spön i backen direkt. Med andra ord har vi ingen stor erfarenhet och rutin på slikt göra.
När erfarenhet och rutin saknas på ett område borde viss försiktighet råda. Nummer ett borde vara att lyssna på de som redan har gjort det, och helst på de som har gjort samma sak som vi står i begrepp att göra. Inte bara titta runt lite på de som i och för sig har omorganiserat, men valt en annan modell än den vi är intresserade av.

Men Älvkarleby kan själv! Det blev väldigt tydligt på kommunfullmäktige att här behövs inga försiktighetsåtgärder inte.
När Knivsta kommun bildades 2002 så valde politiken att göra den organisationen som Älvkarleby nu har valt. En stor nämnd som ansvarar för allt från förskola, skola, försörjningsstöd, missbruk, LSS, äldreomsorg,,med andra ord de områden som brukar benämnas "mjuka". Den andra stora nämnden kallas samhällsbyggnadsnämnd och ansvarar för i princip allt annat. Kommunstyrelsen har ett mer övergripande ansvar och bereder alla ärenden som ska upp till kommunfullmäktige.

2006 valde Knivsta att slå sönder den stora nämnden skola och omsorg och dela upp den i två nämnder. En traditionell utbildningsnämnd och en socialnämnd och anledningen till det var att de hade upptäckt att den stora nämnden blev för stor att greppa. Det var svårt för ledamöterna att sätta sig in i ärendena och det var inte lätt att göra besparingar när det kravet kom från fullmäktige. Barn ställdes mot äldre osv.

På vårt fullmäktige förde jag fram dessa saker och jag hade redan innan bett om att vi skulle ta kontakt med Knivsta för att få lite kött på benen inför vårt beslut.

Men nej då,,, Från talarstolen fördes dessutom fram att Knivsta var inte mycket att lita på för de hade gjort så konstiga saker!? Kanske har det att göra med att Knivsta har ett borgerligt styre och Älvkarleby ett socialdemokratiskt. Eller vad tror ni?

Älvkarlebys kommunfullmäktige tenderar mer och mer att likna en ren lekstuga som kan själv allt medan kommuninvånarna får betala priset.

Vad säger jag egentligen?

Då jag lägger ner otroligt mycket tid på att kontrollera fakta och prata med de som är inblandade i ett ärende som ska upp till fullmäktige i Älvkarleby, tycker jag det är mycket trist när det rapporteras från fullmäktige på ett slarvigt sätt.
I går beslutades att kommunen ska investera 3,2 miljoner i en kylanläggning till ishallen på IP. Mitt yrkande var att kommunen skulle anslå 2,5 miljoner till Skutskärs bandy och ge dem i uppdrag att bygga en anläggning för både ishallen och bandyplan. Inte som Arbetarbladet skriver att jag ville att kommunen skulle bygga för bägge. Med mitt förslag hade kommunen sparat 700 tusen. Tyvärr så framställs ofta FP som ovarsamma med kommunens pengar när det i själva verket är precis tvärtom.
Katarina Lönnberg ringde mig precis nyss och beklagade felformuleringen i artikeln. Hon kommer att skriva ett förtydligande och det tackar jag henne för.

Det verkar som om det blir all time high i prestigefrågan när allt som stavas bandy kommer på tapeten. Kommunalrådet står i talarstolen och påstår att bandyn är nöjda med sitt avtal och att de vill bygga en egen kylanläggning för bandyplan. Man undrar ju nästan om han själv tror på vad han säger eller om han är så naiv att han inte förstår att andra också tar reda på fakta i frågorna.
Bandyn är nöjda med avtalet för att de inte hade något val att vara annat. Bara de fick ett påskrivet avtal som säkrar deras möjlighet att utnyttja Skutskärs IP, så var de nöjda. Inte med avtalet som sådant men de var tagna som gisslan. "Gilla avtalet, eller lämna IP"
Att de inte skulle vilja ha en kylanläggning ihop med ishockeyn är rent nonsens. Ingen ansvarstagande och förnuftig människa föreslår att två kylanläggningar ska uppföras med bara några meter från varandra. Ingen ansvarstagande politiker klubbar igenom ett beslut som är 700 tusen dyrare än det som får samma effekt till ett lägre pris.
I Älvkarleby har vi sådana politiker. Prestigen och nöjet att gå emot Folkpartiet i allmänhet och Ann-Cathrin Larsson i synnerhet, får i Älvkarleby ha hur högt pris som helst.

onsdag 28 april 2010

Kvinnoförnedrande (S)yn

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra är en titel på en mycket läsvärd bok. Elin Lundgren (S) visar i sitt debattsvar till två moderatkvinnor att hennes syn på andra kvinnor gör att hon aspirerar på en av dessa platser.
Avdraget för hushållsnära tjänster är något som snarast ska enligt de rödgröna, avskaffas för det är ändå bara en tjänst som rika familjer utnyttjar av kvinnor som närmast är att betrakta som pigor. Detta synsätt är på intet sätt nytt och jag är inte den första som ser det, men jag går i taket varje gång det uttrycks.
Varför jag reagerar särskilt denna gång är ju Elins något märkliga alternativlösning för att skapa frihet och utrymme åt familjer; Höjt barnbidrag. Elin anser alltså att det är ok att familjen Reinfeldt, Björklund, Wetterstrand mfl högavlönade ska få rejält höjda barnbidrag och hon lägger gärna sina skattekronor på en sådan reform.

RUT-avdraget används inte enbart av rika för att slippa ta reda på sin egen skit, som (s)å många föraktfullt uttrycker det. Det används av vanliga (barn)familjer OCH det används av många äldre som inte får hjälp av hemtjänsten med sådant som de verkligen vill ha hjälp med, nämligen piskning av tunga mattor, fönsterputs osv.

Jag anser det vara oerhört kränkande att så kategoriskt och envist hävda att det är bara rika som utnyttjar avdraget och att de fåtal nya jobb, fåtal enligt Elin, som det har skapat inte har någon betydelse.
Vad Elin och hennes partikamrater säger är att dessa jobb inte duger, till skillnad från de fina manliga hantverksjobben, att det är skitstövlar som utnyttjar avdraget och att den trygghet som det innebär att gå från ett svart till ett vitt jobb inte har någon betydelse. Kvinnoförnedrande (S)yn och ingenting annat!

De som utnyttjar detta avdrag och de som utför tjänsterna bidrar till att få hjulen att snurra. Det gör inte ett ensidigt höjt barnbidrag. Många av de skattekronor som går ut i barnbidragsform skulle med största sannolikhet hamna på ett bankkonto för att sitta där tills barnet blir vuxet och kan spendera dem på något sätt.
Var ligger den rättvisan? Varför envisas socialdemokrater med att alla barnfamiljer lever på fattigdomsranden? Är det inte i så fall bättre att en förälder kan gå ut och förtjäna sin lön genom ett hederligt och tryggt arbete inom hemservicebranschen än att sitta hemma och vänta på ett "rejält" (?) höjt barnbidrag?

söndag 25 april 2010

En lott i livets lotteri



Det handlar om tur eller otur. Har du tur föds du i ett land där du kan få växa upp under trygga formen. Du får den mat du behöver för att växa och hålla dig frisk, och de kläder du behöver för att hålla dig varm.
Det är förbjudet att slå dig och du har rätt att gå i skola. Din väg till skolan är inte minerad så du tar ingen risk att dö eller mista ett ben på din väg till skolan.
Du riskerar inte att bli såld av dina föräldrar då de tror att de gör dig en tjänst och hjälper dig till ett bättre liv och att du ska få ett arbete. Att de säljer dig till någon som kommer att utnyttja dig till att arbeta i sexbranschen tror jag inte att de vet om.

Miljoner med barn har inte den turen utan de föds i ett land där allt det ovan beskrivna är tvärtom.

Därför är Rädda Barnens arbete så otroligt viktigt! Att arbeta för att barn ska få rätt att gå skolan och att vägen dit är säker, att arbeta för att barn inte ska användas i sexindustrin och att arbeta för att barn inte ska utsättas för våld av sina föräldrar eller någon annan vuxen är ett arbete som kräver stöd från oss alla som hade turen.
Bli månadsgivare till Rädda Barnen och bli gärna medlem.
Barnen i vår värld behöver dig!

lördag 24 april 2010

Arbetet på bandyplan är igång





I dag påbörjades arbetet med att riva den gamla ispisten från 1961 på Skutskärs IP. Ett tiotal bandyentusiaster hade hörsammat uppmaningen att ta sig till IP för att hjälpa till. När jag kom dit klockan 10 var arbetet redan i full gång.

- Nu när avtalet mellan kommunen och bandyn är påskrivet och klart kan vi börja arbeta för den nya bandyplanen, säger Kent Hockman som är ordförande i Skutskärs Bandy. Han och de övriga i klubben anser det märkligt att kommunen inte har intresserat sig för den offert som klubben har tagit fram, och som ger ett mycket lägre pris än den kommunen anger i handlingarna till kommunfullmäktige.
Om kommunen ger oss 2,5 miljoner istället för de 3,2 de kalkylerar i kostnad för en kylanläggning för enbart ishallen så bygger vi en anläggning för både ishallen och bandyplanen. Kommunen tjänar 700 tusen och vi får en istället för två kylanläggningar, fortsätter Kent.

I den utredning som har gjorts om hela IP, nämns bara antalet idrottsaktiva barn och ungdomar. Av ca 1400 barn och ungdomar i åldern 6-18 år är endast ca 200 aktiva på Skutskärs IP.
Frågan är om en idrottsplats enbart är till för kommunens unga och om kommunen inte har något intresse i att vuxna motionerar och engagerar sig i någon sport. Det verkar som om Älvkarleby kommun har en total oförmåga att se bortom kommunala kostnader och därför enbart räknar med de unga när de ser vad som är intressant att satsa på eller inte.
Om kommunen kunde se andra finansieringsmöjligheter skulle det vara enklare att få kommunen positivt inställda till en mängd idéer som förs fram av föreningsaktiva och andra.
Under den tid som jag var på IP diskuterades möjligheten att få Skutskärs OK upp till IP. Deras stuga och orienteringsspår hotas när det nya tågspåret byggs och skulle därför kunna få sin boplats vid IP i stället. Ett elljusspår kan dras i skogen bakom IP och vintertid kan skidspår anläggas. Vid snöfattiga vintrar blir det ändå överskott av snö från bandyplanen. Sommartid kan en skateboardramp göras i ordning på bandyplanen. En boulebana kan anläggas för att locka upp pensionärer till IP. Det finns planer på att förlänga bandybanan för att låta konståkningsklubbar få plats och andra skridskoåkare behöver inte anpassa sig efter bandyns träningstider.
Det finns säkert en hel del andra möjligheter för att göra Skutskärs IP till en attraktiv mötesplats för unga och gamla, sportintresserade och vardagsmotionärer, idrottsintresserade ungdomar och andra icke idrottande tex skateåkare.
Det är bara fantasin och ett snävt ekonomiskt tänkande som sätter gränserna.
Bandyklubben kliver utanför dessa gränser, såväl i går som i dag. Det visar de genom att på egen hand riva upp sju mil (!) rörmatta.

onsdag 21 april 2010

Perspektiv



Dear Europe, sorry about the cloud of ash over your heads and that you can't travel anywhere. We feel your pain. Sincerely, Gaza

Barnkonventionen som svensk lag

Jan Rejdnell skriver i dag på sin blogg om kravet på att Barnkonventionen ska göras till svensk lag. Det är ett mycket bra inlägg och som en av fyra motionärer till landsmötet i just den här frågan kan jag bara heja på Agneta Berliner (FP) och hennes oförtröttliga kamp i riksdagen för våra barns bästa. Jag är glad att tillhöra samma lag som Agneta.

torsdag 15 april 2010

Min vän är nu borta

Anders somnade in lugnt och stilla 20:40 i dag. Hans bror var hos honom så han var inte ensam.
Ett stort tomrum kommer att uppstå efter den mannen och hela min familj sörjer honom.

Så plötsligt och så oväntat att det är omöjligt att ta in. En dikt som lite grann beskriver min overklighetskänsla är denna

Ibland liksom hejdar sig
tiden ett slag
och någonting alldeles
oväntat sker.
Världen förändrar sig
varje dag
men ibland blir den sig
aldrig densamma mer.
A Henrikson

Jag lägger till en dikt som jag fick precis nu av en vän

"Jag lyfter årans våta blad ur vattnet efter allra sista aftonrodden över sommarens lugna sjö. Ser hur årans sista vattendroppe tveksamt faller. Sista vattenlinjen tonas ut till ingenting. Sakta driver nu min ekstock in mot höstens kalla stenar. Ingen ser den väg jag färdats, ingen vet i morgon att jag rodde över sjön."
av Ivar Bengtsson

Sov gott Anders, du fattas oss redan

Yttrandefrihet eller kylskåp

Nyss hemkommen från ett väldigt inspirerande möte med allianskollegorna i Uppsala län sitter jag nu och fingrar lite på tangentbordet. Ska jag skriva något eller hålla käft?

Det finns några kommuner i länet där det inte finns någon allians eller där den gnisslar. I Älvkarleby finns det ingen "riktig" allians då Folkpartiet petades från den före valet 2006. I Tierp har det inte "funnits på kartan" att de skulle bilda en tidigare utan de har slagits om oppositionsrådsposten istället för att sikta på kommunstyrelseordförandeposten tillsammans.
Nu har den ändock bildats och vi fick höra hur det hade gått till och hur de arbetade för att bygga den stabil inför valsegern i höst.

På tåget hem satt jag med mina borgerliga kamrater då jag inte har några problem med det utan försöker att klämma lite på dem när tillfälle ges. Att åtminstone mannen i sällskapet inte var så glad över min närvaro var inte så svårt att se.
Till slut så kommer det; Du Ann-Cathrin, jag måste säga att jag är djävligt sur på dig. Jag gillar inte det du har skrivit på din blogg.
Han syftar till inlägget om att Lars Skytt(S)petats som kommunalrådskandidat och menar på att det jag, och därmed Arbetarbladet,har skrivit är fel och därför är jag inte trovärdig och moderaten har all anledning att vara sur på mig.
När jag försöker påpeka att i en blogg skrivs personliga reflektioner över sådant man hör, ser och läser i tidningar och att jag inte hade någon anledning att utgå från att arbetarpartiets ordförande skulle ljuga i tidningen, så går inte mina ord fram.
Han hävdar bestämt att det är lögn att Lars kände till bytet av kommunalråd och att Lars nu är besviken. Om det berodde på min blogg eller inte förstod jag inte riktigt.

Dessutom så gillar han inte att jag har synpunkter på deras nära umgänge. Jag har inte att göra med vem han dricker whiskey med och för övrigt kan jag inte stava till whiskey! Nähä,,, Ja det känns ju som en seriös och fullt godtagbar synpunkt.

Kontentan av samtalet var att så länge jag bloggar om socialdemokrater och moderater så kan det inte bli tal om ett allianssamarbete. Det är inget fel på folkpartiet, men så länge jag är partiets gruppledare så är det kört. Som extra knorr drog han upp något som FP hade gjort på ett möte 2002 och som inte alls var bra och som fortfarande ligger oss i fatet tydligen.

I och med detta blogginlägg har jag väl för evigt parkerat FP -under min ledning- i det politiska kylskåpet och då får det väl bli så. Jag är så less på att tassa runt och anpassa mig till döds och ständigt utsättas för olika sorter av härskartekniker. Det är bara jag som gör fel, säger fel och stavar fel.

Jag behåller min blogg och min yttrandefrihet även om det betyder en plats i det politiska kylskåpet.

måndag 12 april 2010

Jag är så förbannat ledsen

Min vän, min parhäst, min partikamrat sedan 1996 är mycket svårt sjuk. Jag har ännu inte riktigt fattat vad som hände medan jag var bortrest, men det verkar som om en simpel halkolycka har fått dessa fruktansvärda konsekvenser.
Efter mycket ringande och letande fick jag veta att Anders ligger på IVA på Gävle lasarett efter ett hjärtstopp när han var på en undersökning efter att ha halkat omkull. En MR idag visar att hjärnan har fått omfattande skador. Just nu har jag ingen aning om vad detta kommer att leda till, men om jag fattade sköterskan rätt så ska brodern besluta om respiratorbehandlingen ska fortsätta eller tas bort.

Anders och jag har kamperat ihop i politiken i många år. På senare år har det i princip varit honom jag har haft bredvid mig hela tiden. Trots att han inte har varit den politiska giganten eller den som har sprungit runt med material så har han alltid funnits där. Alltid beredd att ställa upp, alltid med på möten både på hemmaplan och i Uppsala. Anders är en sådan som alla partier och föreningar behöver, en som alltid är där.

Visst har jag varit så innerligt trött på den muttrande, fullständigt otekniska civilingenjören som kan fippla med knappar och rattar på Ringhals kärnkraftverk men inte hantera den elektriska fönsterhissen på lånebilen.
Förbannad så det sjunger om det när något går honom emot men om jag bara håller truten en stund och väntar ut honom så går det snabbt över. Ett snett leende och ett "Jamen, jag blir så förbannad"

Nu sitter jag här och är förbannad på isfläcken som kanske för alltid har tagit honom bort från mig och min familj. Skillnaden är att min ilska inte går över för att någon håller truten och väntar en liten stund.