fredag 16 januari 2009

Björklund vs Ohly om elitklasser

Igår möttes Lars Ohly (v) och Jan Björklund (fp) i Aktuelltstudion för att diskutera elitklasser. 10 skolor har fått tillstånd att införa klasser med spetsutbildningar.
Det har ju funnits spetsutbildningar inom musik och idrott i många år. Nu är det dags även för de elever med stora teoretiska kunskaper att få gå fortare fram och få utmaningar på sin egen nivå.

Genast dyker då oppositionen fram, anförda av vänsterledaren Ohly som tydligt visar att kommunisten i honom är lika livskraftig som före den så kallade avbönen.
Han tycker att detta är hemskt och det kommer bara leda till en sorteringsskola där resurserna kommer att slukas av dessa elitens barn på bekostnad av den stora majoriteten som följaktligen får minskade resurser. "Ni rustar ner skolan för alla för ni vill satsa på en utbildning för några få"
Han visar med ett sådant uttalande att han bara kör på i gamla spår. Det verkar som om Ohly varken har lyssnat eller förstått. De här klasserna kommer inte att kräva extra resurser. Det är klasser som är sammansatta efter kunskapsnivå och istället för att eleverna är utspridda i flera klasser sitter de i samma klassrum. De hade kostat lärarresurser då på samma vis som de kommer att göra nu. Antalet elever det handlar om är några få procent dessutom.

Skillnaden enligt Ohly på att satsa extra på idrott och musik och på teoretiska kunskaper är att kunskaperna på en hög nivå kommer att behövas för alla i framtiden. Inte bara några få.
Det förutsätter givetvis att alla har förmåga att skaffa sig dessa vilket alla inte har hur gärna vi än vill. Det visar också med all önskvärd tydlighet att i vänsterns samhälle ska alla vara lika. Ingen får sticka ut.

Det är tragiskt att jantelagen ska vara så förhärskande inom vänsterblocket. Kunskap är fult och ett hederligt arbete där du använder dina händer är vackert.

Jag är glad över att vara folkpartist och stolt över Jan Björklund. Det är den kraftfullaste utbildningsminister vi har haft på mycket länge. Det är vänstern som drar ner brallorna på sig själva genom att hävda sortering, militärisk mm. Det är sådant som du tar till när du inte har något vettigt att komma med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar