söndag 18 januari 2009

Sanning, lögn och förbannad dikt

Sanningsbegreppet har diskuterats flitigt på olika ställen idag. Kanske har Liza Marklund och hennes "Gömda" satt lite fart på intresset för frågan. Hur det än är med upptakten till diskussionerna har jag hängt på nätupplagan av det lokala Arbetarbladet.
Ledarskribenten Jenny Wennberg har idag en lista på saker hon inte gillar. Efter ett tag dyker Tobbe upp i kommentarerna. Han inleder med "Lilla Jenny!" och det får mig att gå i taket direkt. Han fortsätter med att ifrågasätta att Jenny hävdar att det inte finns absoluta sanningar. Beviset för att dessa existerar är att julafton är 24/12 och att 1+1=2.
Julafton är i Sverige 24/12, det är sant. Om du firar efter svensk sed. Tillhör du Jehovas vittne är inte julafton alls. I USA och en massa andra länder är julafton 25/12. 1+1 är 2 om du räknar enkel matematik, men vad säger att du gör det?
Sanningen ligger i varifrån du betraktar något. Du behöver inte ta många steg åt sidan för att horisonten ska förändras och du ser saken ur ett helt annat perspektiv.

En annan viktig debatt som pågår på Ab, är frågan om svenska kyrkan ska förändras i takt med samhället eller ej. En sosse har besvarat en artikel från den sverigedemokratiska Margareta Sandstedt. Självutnämnd som moralens väktare och kyrkans frälsare. Typ. Det handlar självklart om det vidriga övergrepp som kyrkan gör sig skyldig till genom att byta ut "äktenskap" mot "makar". Jag överdriver kanske lite men Sandstedt är en riktig hycklare när hon nu som ofta tidigare har påstått sig förhindra moraset i svenska kyrkan.
Som vanligt dyker det upp sympatisörer som hävdar att just det stycket i bibeln om att män inte ska ligga med män är en sanning som som ger alla svar. Då undrar jag förstås varför inte allt som står i bibeln ska tolkas lika bokstavligt.

Vi är så snabba att enögt dömma rätt eller fel. Alla sitter vi på den absoluta sanningen. För om det inte är så som jag ser det, hur skulle det kunna vara!?

Själv tränar jag mig i sidoförflyttningar. Några steg hit,hur ser jag på saken då? Några steg dit,blir det något annorlunda då? Det vore förmätet att påstå att jag kommit särskilt långt. Men jag ligger i träning.

1 kommentar:

 1. Hej Ann-Cathrin!
  Tack för besök på min blogg. Det gjorde mig nyfiken på din och när jag läst kom jag att tänka på att du inledningsvis borde runda det lokala kontoret och använda AF:s service på nätet t ex
  http://www.arbetsformedlingen.se/go.aspx?C=31
  där det finns en länk till "Vägar vidare" som kan vara användbar i din situation.
  Lycka till!

  SvaraRadera