fredag 28 maj 2010

Älvkarleby har en naken kejsare

286:te plats,, Smaka på det. Hur många kommuner har vi i Sverige? Just det,,290 stycken. Med andra ord är det 4 stycken som är sämre än Älvkarleby att bo i enligt Fokus ranking.
ÄNDÅ säger kommunalrådet Lars Skytt att han tycker att det är en bra kommun att bo i.
Nu är inte tidningen Fokus ett allvetande orakel och jag gissar att det finns en massa kommuninvånare som tycker annorlunda. Men var anar vi ödmjukheten? Vad säger kommunalrådet som visar att det finns all anledning att ta detta faktum till sig att en ranking placerar kommunen på en absolut bottenplats?
Allra helst som det bara för en vecka sen kom en annan ranking som visar att Älvkarlebys skolor tappar ytterligare 69 placeringar i Sveriges kommuner och landstings, SKL, ranking! Plus att vi har tappat 57 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking vad det gäller företagsklimat.

Lite ödmjuk självkritik vore på sin plats.

Kommunalrådet vill satsa på att stimulera elever att läsa vidare och barn- och utbildningsnämndens ordförande vet inte vad tappet på 69 placeringar beror på. Hon tycker att skolan måste bli bättre på att lära ut. Tillhör de samma parti de där två? Talar de med varandra? Om inte eleverna lär sig de grundläggande kunskaperna i skolan, hur sjutton ska de då kunna studera vidare? På IV eller vad?

Vi har en kommun med en fantastisk potential, men som befinner sig i ett slags fritt fall på flera områden, och vi har en kommunledning som inte ser/vill se och som inte har en aning om vad som krävs för att få till en förändring.
Även i Älvkarleby är kejsaren naken.

2 kommentarer:

 1. Enligt ett radioprogramm..Har skutskär Sveriges högsta ungdomsarbetslöshetarbetslöshet (mer än 50 procent)..Det är ju kanske inte så konstigt med tanke på skolans placering..Plats 282 Eller?.
  Jag tror att man måste vara nöjd med sin egen privata sits! för att tycka att det är bra i älvkarleby...
  Lars S låter som en självgod pösmunk faktiskt

  SvaraRadera
 2. Vi har en väldigt hög arbetslöshet och visst har skolan en viktig del i det.
  Det skulle kunna vara väldigt bra i Älvkarleby om man utnyttjade alla fördelarna bättre och,,Ja,jag tycker också att i vissa lägen låter Skytt som en självgod pösmunk ;)

  SvaraRadera