tisdag 6 juli 2010

Visioner eller vallöften


Under temat "världens bästa välfärd" presenterade Lars Ohly Vänsterpartiets syn på hur ett land ska byggas upp för att kunna aspirera på titeln som bästa levererare av välfärd.
Hans visioner handlade om gratis tandvård och gratis kollektivtrafik. Alla skulle arbeta heltid och därmed få högre löner och under studenttiden skulle alla få högre studiebidrag. Hela samhället skulle få en total makeover och tillgänglighetsanpassas mer eller mindre över en natt. Men så stod det en massa människor från brukarkooperativet JAG i publiken också. Pensionärer och de som arbetar skulle ha samma skatt, men om det betyder att pensionärernas skatt skulle sänkas eller om skatten på arbete skulle höjas sa han inget om. Sjuka och arbetslösa kan förvänta sig ökat stöd om Ohly kommer in i Rosenbad och hyresrätter ska finnas till alla.

Så där gick han på och listan var längre än så men jag tycker att det räcker för att alla och envar ska inse att det inte är rimligt att rösta in jultomten i regeringen. Nu var detta i och för sig inga vallöften utan just visioner, och visioner kan ju vara precis hur vidlyftiga som helst. Men varför i jösse namn rösta på någon som bara har visioner och inget konkret att komma med. Ingen handfast politik som vi kan veta gäller efter valet såväl som före.
Jag kan varmt rekomendera bloggen "Tokmoderaten" som skriver riktigt underhållande om Ohlys våndor med att få ihop sitt tal.

Ida Gabrielsson, Ung Vänsters ordförande var ”förtalare” till Ohly. Hon som på deras kongress tidigare i vår drog ner kongressens häftigaste applåd för sitt uttalande om att ”det är för lätt att bli rik i Sverige”.
Nu utbrister hon att den som inte vill betala fastighetsskatt kan "köpa husvagn, för fan” Hon ser även framför sig ett samhälle där direktören och arbetaren står i samma vårdkö. Det är nog bäst för både direktören och arbetaren att Ida och Lars och deras partikamrater inte kommer in i Rosenbad, så slipper de stå i vårdkö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar