Idag finns det många intressanta artiklar på samma tema, nämligen sjukförsäkringssystemet. Frågan som dyker upp i flera av dem är om det verkligen var bättre förr. Svaret får nog anses vara ett tydligt NEJ.
Malin skriver i sin ledare i GP om flera fall som råkade illa ut under den förra regeringen. Det är just sådant som människor har en otrolig förmåga att förtränga och jag undrar om den mänskliga hjärnan inte förmår att minnas längre tillbaka i tiden än max fyra år.
Arbetarbladet har en artikel som givetvis inte ger det entydiga NEJet på frågan om det var bättre förr, men det hade ingen heller räknat med. Men vi som förmår att vara lite kritiska ser årtalet 2002 i texten och räknar snabbt ut att det då var(S)som styrde. Reglerna för arbetsskador luckrades upp 2002 men det har fortfarande inte lyckats slå igenom riktigt.
Under förra mandatperioden satt jag i en socialförsäkringsnämnd och fick därmed god insikt i hur FK och dåvarande regering ville att det skulle se ut. Det var det absolut värsta politiska uppdrag jag någonsin har haft och det var många gånger som jag anmälde avvikande åsikt med de övriga.
En kvinna hade råkat ut för en bilolycka på arbetstid och var så "dum" att hon försökte gå tillbaka till sitt jobb efter bara några dagar. När hon efter en kort tid blev mycket sjuk så låg detta henne i fatet och det kunde därför inte räknas som en arbetsskada.
Det handlade om familjer med svårt sjuka barn som inte fick vårdbidrag eller assistans till sina barn.
Människor som bönade om att få ytterligare ett år med tidsbegränsad sjukersättning och att de skulle få rehabilitering och därmed komma tillbaka till åtminstone en del av en heltid. Nej, sa handläggaren, det kommer aldrig att bli någon förändring. Det är pension som gäller.
En del var så fräcka att de bad om att få träffa nämnden och det gillades inte. Jag tror att ingen av de som fick träffa oss kände att de hade nått fram.
Vid ett sammanträde lämnade jag mötet mitt i, i fullständig vanmakt och jag hatade verkligen det uppdraget.
Det finns ännu inget perfekt socialförsäkringssystem men ingen ska försöka få mig att tro att det var bättre förr. Alliansregeringen jagar inte svårt sjuka och de räknar inte pinnar för varje ny utförsäkrad.
I artikeln om Jyrki så får jag det inte riktigt att gå ihop. Han borde enligt expertisen ha fått det klassat som arbetsskada men trots de stora problemen så arbetar han heltid sen ett och ett halvt år. Skälet till det är att han vägrar ta emot socialbidrag men jag förstår inte hur en så svårt sjuk människa kan arbeta heltid under så lång tid.
Hur kan samhället ha lyckats så effektivt med att pestsmitta ett stöd till människor som inte har möjlighet att försörja sig genom arbete? Vilka krafter är det som får Jyrki att gå till ett heltidsjobb istället för att ta emot ett ekonomiskt samhällsstöd?
Självklart skiljer det en hel del i kronor och ören, men alternativet är ju att leva på sjukpension om han hade lyckats få sjukdomen klassad som arbetsskada. Varför är det ok att få sin försörjning via fk men inte från kommunen?
Borde samhället försöka sig på att göra en synvända när det gäller att "gå på soc"?
Varför kan vi inte se det som olika system för olika behov utan att tala om grader i helvetet? Allt är ju ändå våra gemensamma och redan inbetalda skattepengar.
onsdag 28 juli 2010
Det var inte bättre förr
Etiketter:
arbetsskada,
försörjningsstöd,
Sjukförsäkring,
socialförsäkringsnämnd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Svar: Tack för din stöttande kommentar! Jag bryr mig egentligen inte om vad personen ifråga tycker om mig, han har aldrig varit värd att ta på allvar. Jag ville bara visa mina läsare hur komiskt det är att han tror att han är anonym.
SvaraRaderaJag såg direkt vilket företag hans kommentar skickades ifrån och råkar veta att denna person alltid brukar sitta där och surfa sent på kvällarna. Jag känner nämligen ägaren av företaget så det var uppenbart vem herr "anonym" var. Busted! ;)
Hahaha,,,Det jag tänker nu lämpar sig inte för en seriös politiker som kandiderar på alla tre listor, att skriva i sin blogg,,,Men du kanske kan gissa själv :-)
SvaraRaderaDen där Anonym måste vara väldigt aktiv! Jag ser henne/honom på väldigt många bloggar och i kommentarer till tidningsartiklar. Kan inte ha något annat för sig ;)
Fler råkar illa ut i det nuvarande systemet, tycker ni det är ok?
SvaraRaderaIdag satt jag med en anställd som kommer att få säga upp sig pga hennes tidsgräns av sjukskrivning är nådd. Arbetsgivaren har inget arbete som hon kan utföra nu, so sorry men tack och hej.
Kanske om hon rehabiliteras ett halvår till men som arbetsgivare så kan man bara säga.... Lycka till och Hejdå!
Cynism och en trist människosyn, fattar inte hur man tänker eller hur man är funtad.
Anette C
Du skriver "Alliansregeringen jagar inte svårt sjuka och de räknar inte pinnar för varje ny utförsäkrad"
SvaraRaderaNähä, och vad kallar Du då att ställa ca 90 000 utanför sjukförsäkringssystmet de närmsta 3 åren (FK's egna beräkningar), enkom för att de passerat en tidsgräns?
Av de 14 700 som utförsäkrades i jan 2010 vet man egentligen inte vad som hänt med 2000 (flera av den har dock en varaktig sjukersättning nu).
6 700 har på nåder fått komma tillbaka till sjukpeng och 370 har fått ett riktigt jobb.
Resten har antingen förlorat in SGI eller har på annat sätt nekats att få komma tillbaka till sjukpeng.
Vid utförsäkringen förlorar de sjuke inte bara sin sjukpeng utan också eventuella extra försäkringar som ska skydda vid en sjukdom (ex Alecta, AFA, AMF).
Varje månad utförsäkras 1000-tals nya sjuka personer. Sjuka individer vars vardag slås i spillror och som ovanpå sin sjukdom tvingas till en ångestartad fars för att försöka hantera FKs nya hårda regler.
Att inte kalla detta en hetsjakt mot de sjuka finner jag anmärkningasvärt.
Jag kan inte längre arbeta i vården eftersom jag har haft ett diskbråck i drygt två år. Därför söker jag nu andra jobb som jag kan klara av.
SvaraRaderaDet är ju för att se om en person kan hitta ett annat arbete som arbetsförmedlingen får en viktig roll i rehabiliteringen. Varför är det hemskt om en person hjälps in på en annan arbetsmarknad än den hon befunnit sig på tidigare?
Om en bagare får mjölallergi ska den då vara sjukskriven för att den inte längre kan baka eller ska arbetsförmedlingen hjälpa till att hitta nya vägar att gå?
Jag hörde en barnskötare säga i radion att hon tyckte det var bedrövligt att hon inte fick vara sjukskriven för sin pajade handled utan var tvungen att söka annat jobb. Hon trivdes ju så att jobba med barn. Men hon kunde ju inte jobba med barn pga svaga handleder. Alternativet var ju att vara sjukskriven!
Nej jag tycker inte att det är cyniskt att ge människor en chans att återkomma till arbetslivet även om det blir nödvändigt att byta bransch. Jag anser att det är cyniskt att låta människor gå sjukskrivna år ut och år in och sen förtidspensionera när tre perioder är avklarade.
Du är en bra valarbetare för oppositionen. Bravo, fortsätt så!
SvaraRaderaMen snälla rara... Att pröva arbetsförmågan mot övriga arbetsmarknaden, det är ju inget som alliansen har hittat på...
SvaraRaderaAtt man prövade arbetsförmågan mot övriga marknaden genomförde S 2003 eller 2004, osäker på vilket.
Och det med barnskötaren är ju bara halva sanningen (om vi tänker på samma) hennes läkare ansåg att hon skulle kunna bli frisk från operationen i handlederna inom ett år men hennes sjukpenningsdagar var slut så hon var tvungen att säga upp sig och söka annat (istället för att rehabiliteras tillbaka)
William,,Vad hade med det förra systemet hänt med de 370 som nu har kommit i arbete? Visst det är en låg siffra, men 370 är mer än 0.
SvaraRaderaVarför säger du att de har fått komma tillbaka på nåder?
Förut pensionerades människor på rutin. Efter två omgångar med tidsbegränsad sjukersättning blev det gult ljus och efter tre blev det rött och man blev pensionerad.
Rehabiliteringen fungerade mycket dåligt och var i vissa fall obefintlig.
Visst vet jag att många uppfattar det som en hetsjakt. Jag har själv en väninna som får ångestattacker när FK talar om att gå ut i en arbetsträning. Hon har varit sjukskriven i 12 år och anpassat sig efter det livet. Hennes ekonomi är urusel och självförtroendet zero. Det är vad det förra systemet har gjort med henne och det gör mig både ledsen och arg.
Mitt diskbråck har gjort mig vansinnigt illa. Jag sover inte, har ont och kan ibland knappt röra mig. Jag jobbar inte i vården längre utan försöker hitta andra vägar ut. Till hösten hoppas jag att jag ska kunna börja på en högskoleutbildning som ska hjälpa mig ut på en annan arbetsmarknad för min gamla är stängd.
Vem ska ta ansvar för min försörjning? Ska FK eller AF? Nej, det ska jag göra. Och jag ska göra det för att jag VILL försörja mig genom arbete trots att jag är funktionsnedsatt i rätt stor omfattning, inte för att regering och FK "hetsar" mig.
Alla har inte den möjligheten av en mängd olika skäl, men INGEN ska hindras från att finnas på den vanliga arbetsmarknaden för att inte handläggare orkar eller ser det möjligt att hjälpa personen ut i jobb.
När alla möjligheter är prövade, ja då återgår man till sjukskrivning eller in i pension.
Det verkar som du är väldigt dåligt insatt i den gamla sjukförsäkringen och hur det fungerade innan. Jag menar som detta med att byta bransch som har varit en självklarhet sedan längt innan alliansens tid.
SvaraRaderaOm du har diskbråk och prövades mot arbetsmarknaden så hade du i gamla systemet inte rätt till sjukskrivning om du ansågs klara av ett på arbetsmarknaden förekommande arbete utanför vården.
Men skrivningen i gamla systemet var något mildare än vad den är nu. Idag behöver det inte vara något förekommande arbete på arbetsmarknaden som man klarar.
Jag känner tex en tjej som arbetade som USK i hemtjänst och hade (har) diskbråk. Arbetsgivaren och FK betalade praktikplatser/träning åt henne mot annan marknad och hon fick en tjänst inom försäkringsbranschen och är där än idag. Detta var 2005. Så varför skulle det vara så omöjligt att fortsätta jobba så? Utan tidsgränser och utförsäkringar?
Det är ingen som vill svara på det, varför?
Anette C
Om vi tänker på samma barnskötare så måste hon ha drabbats av den förra regeringens regler då det är flera år sen jag hörde inslaget.
SvaraRaderaNej du ser,,även (S) ansåg att människor ska prövas mot hela arbetsmarknaden långt före alliansen. Problemet då var att människor inte fick så stort stöd i det arbetet.
Jag är inte bra på årtal men det var faktiskt Ingela Thalen som satte igång utredningen mot förändrade och hårdare regler.
Nu tar de rygg på regeringen och hojtar om hur illa allt är, väl medvetna om att de kan göra det då väljare ofta har mycket kort minne-
Anette,,mina erfarenheter från det gamla systemet har jag fått genom att ha suttit i en socialförsäkringsnämnd i fyra år. Sammanträde var 14de dag utom under sommaren, så det är en fruktansvärt massa ärenden som jag har läst.
SvaraRaderaSom du ser i mitt förra svar så var skillnaden den att förut konstaterades det att personen skulle prövas mot hela arbetsmarknaden och så fick var och en klara sig själv i det jobbet.
Idag är stödet ett annat även om jag är väl medveten om att det ser olika ut runt om i Sverige.
Din kompis är att gratulera och precis som det idag finns brister så fanns det tidigare riktigt bra arbetsgivare och handläggare. Allt var inte dåligt då och allt är inte bra nu. Så enkelt ska ingen tro att politiken och livet är.
Anledningen till att det finns en gräns är den att ingen ska behöva fastna i ett system. Så som så många gjorde förut. Det bara rullade på och ingen verkade bry sig.
Nu går du över till arbetsförmedlingen i tre månader. Antingen kan du där få hjälp ut på en praktik eller jobb eller så är du så sjuk att det inte fungerar och då återgår du till FK. De som är svårt sjuka är undantagna från detta och fortsätter att få sin ersättning från FK utan mellanspel hos AF.
Ingen ska bli bortglömd helt enkelt.
Nä, nu får du ge dig. S genomförde stora förändringar i sjukförsäkringen men de var inte i närheten av de försämringar som alliansen gjort.
SvaraRaderaDet är ingen som ifrågasätter att sjuka ska prövas mot hela arbetsmarknaden men de ska rehabiliteras innan de prövas och ingen som ifrågasätter det iheller av de rödgröna!!
Fortfarande kvarstår frågan,
Varför är det omöjligt att kvarstå i sjukförsäkringen tills ev. arbetsfårmåga är utredd och rehabilitering är klar? Vad är poängen med att utförsäkra folk innan detta är klart?
Utförsäkringen innebär att minst 45% av de utförsäkrade har fått mindre i ersättning och då är inte förlusten av avtalsförsäkringar medberäknat, skrämmande.
Jag anser att arbetsförmågan ska prövas individuellt när rehabilitering är klar.
Att multisjuka utförsäkras idag för att deras tex reumatism är inte medicinskt orsak till sjukersättning, nä kanske inte men om de även har diskbråck och migrän så kanske man ska se helheten och vad som är rimligt och inte se regelverket.
Nej, "min" barnskötare håller på att drivas av LO/TCO-rättsskydd, så hon är aktuell.
Tvivlar på att du kan ge mig ett svar på min fråga för ingen allianspolitiker har gjort/kunnat det men du ska ha tack för att du ställer upp och debatterar, det är väldigt sällsynt hos alliansen.
Anette C
Ursäkta såg inte att du svarat.
SvaraRaderaKan då tillägga att jag jobbat med frågorna dagligen i 8-9år och varit inne i många företag som konsult i dessa frågor.
Även samarbetat med FK och AF och framförallt i företaget där jag har min grundanställning.
Fortfarande är det inte något rimligt svar utifrån mina erfarenheter med rehabilitering och bemötande av sjuka, kort som långtids och vad ska AF in i rehab tidigt skede att göra?
Börjar kännas som moment 22, jag jobbade i gamla systemet som du påstår inte fungerade som jag och många med mig jobbade med och hade många framsteg i. Har man en seriös rehabplan framarbetad tillsammans med FK så är tidsgränser onödiga.
Fortfarande förstår jag inte poängen med att utförsäkra icke utredda/rehabiliterade men vi kommer inte längre där som sagt.
Anette C
Hej!
SvaraRaderaDu tar upp många kloka aspekter och du har så rätt; det var inte bättre förr. Det är helt fascinerande hur olika ersättningar viktas och i mitt stilla sinne undrar jag; varför är det finare att vara sjukskriven än att vara arbetslös eller än värre, att behöva ta emot försörjningsstöd som allt som oftast framställs som det värsta som kan hända en människa?
Du är också inne på en viktig fråga i ett inlägg; ska socialförsäkringssystemet fortsätta att ersätta en människa som inte kan återgå i tidigare arbete men som som skulle kunna klara något annat (och i så fall, hur länge)? Det är här tidsgränserna fyller en funktion men de är ju inte fixerade som de ibland framstår utan det finns möjlighet att skjuta upp bedömningarna. Däremot så skapar de en förutsägbarhet i systemet och också en rättssäkerhet.
Du pekar också på att man (många) faktiskt har möjlighet att ta ansvar för att komma vidare på eget bevåg genom studier eller byte av arbete och jag fullständigt älskar dig för det! Jag är övertygad om att ansvarsfrågan är viktig att diskutera men det är en oerhört svår fråga att få en seriös debatt kring.
Kram på dig och fortsätt sprida dina kloka inlägg och kommentarer!
Jessica
Anser Du verkligen att 0 sjuka av 15 000 hade möjlighet att komma tillbaka till ett arbete med den förr regeringen?
SvaraRaderaDå har Du mycket fakta kvar att ta til Dig.
Själv har jag av den nya regeringen fått en varaktig sjukersättning efter att först ha varit utföräkrad.
Så jag vet exakt hur verkligheten fungerar för oss sjuke med denna nya sjukreform.
Det har varit ett och ett halvt år som varit det jobbigast i mitt liv.
Tanken är god att hjälpa de sjuka, men i verkligheten så stjälper man dem som reformen är konstuerad idag.
Nej William det anser jag inte. Jag ser att jag uttryckte mig slarvigt. Jag menade att 370 är få men att dessa regler ändå har fått ut 370 i arbete. Det var ingen jämförelse med de tidigare reglerna. Sorry.
SvaraRaderaJag förstår att det för vissa är verkligen tufft. Du behövde en varaktig sjukersättning och fick den även om det dröjde, men tänk på de som fastnar i en sjukersättning och får kanske resten av sitt liv förstört för att de fråntagits rätten till rehabilitering och återgång till arbete.
Tack Jessica! Din kommentar värmer och gör att jag förstår att vi är fler som tänker som jag.
SvaraRaderaMan fastnar inte i en sjukersättning/sjukpension.
SvaraRaderaNu liksom tidigare har man kunnat avbryta dnom man så önskat.
Och jag vänder mig inte emot att man kollar en varaktig sjukersättning var tredje år(även om det är lite märkligt att en läkare ska intyga att sjukdomen skall vara för evigt för att man ska få en), MEN jag anser att det är fruktansvärt att kasta ut 90 000 sjukskrivna de närmsta tre åren. Att se alterniativa lösningar för dessa skulle definitivt ha kunnat prövas på mycket bättre sätt än nu.
Och resultatet, 370 i riktiga arbete av 14 700 utförsäkrade motiverar verkligen inte en så här cynisk hantering.
Kanse skull men låta FK och AF gemensamt försöka hitta en lösning, istället för som nu sparka ut sjuka personer från FK och skicka dem till AF.
Detta är inte bra.
Där har vi inte samma uppfattning William. Det finns en anledning till att jag, precis som nuvarande regering, ofta använder ordet "fastnar".
SvaraRaderaDu har en annan erfarenhet och det glädjer mig och jag vet att du inte är ensam om att kunna ta dig ur en pension. Tyvärr delar du inte erfarenheten med majoriteten av de som pensionerades tidigare.
Min kamrat fick samma info när hon med tvång blev pensionär och nu inser hon att hon blev lurad. Hon har suttit "fast" ända till nu.
Jag vet inte riktigt varför du menar att 90 000 kastas ut. Menar du att dessa 90 000 står helt utan stöd och utan ersättning? Helt utelämnade åt sin egen förmåga?
370 personer har ett riktigt jobb men därtill kommer de som studerar, har en arbetspraktik eller finns i något annat program. Drygt 6 000 har återgått till sjukförsäkringssystemet.
Sjuka personer sparkas inte ut från FK, det är bara ett vulgärt uttryck som oppositinen använder för att göra folk rädda. De riktigt svårt sjuka stannar i systemet hela tiden utan avbrott och de som efter tre månader bedöms fortfarande inte klara ett arbete återgår till FK.
Detta är bra för de som inte kan arbeta eller studera och det är bra för de som upptäcker att de faktiskt kan klara av ett arbete.
Förr fastnade man i sjukförsäkringen. Vet exempel på folk som haft sjukbidrag, sökt jobb för de vill ur sjukförsäkringen, men blivit av med sjukbidraget. Sossarna förtidspensionerade 140 pers. om dagen, utförsäkrade 20000, sparade 119 miljarder på de sjuka. Då hördes inget gnäll från den rödgröna skitsoppan. Rödgrön sjukförsäkring nu kommer betyda uppföljning redan efter 6 veckor. Det blir alltså än värre än det som dom själva anklagar alliansen för. Nu ska jag rösta på alliansen, det enda alternativet för ansvar för Sveriges ekonomi och omtanke om oss sjukskrivna som inte vill vara kvar i sjukförsäkringen utan ut i arbete och få tillbaka den självkänslan som sosseregeringen stal från oss.
SvaraRaderaMrs X
För en borglig valseger i september
Det var ord och inga visor Mrs X! Jag har ingen anledning att säga emot dig då jag helt delar din uppfattning.
SvaraRaderaLycka till med att komma ut i arbete!
Förstår det. Jag fick sjukpengen utbytt mot sjukbidrag 2003. Handläggaren på Fkassan sa du kan i alla fall trösta dig med att du får pensionärsrabatt på SJ. Vid strax över 30 års ålder. Inte klokt. Året efter, 2004, försökte jag ta livet av mig. Det som den rödgröna gröten yrar om lite varstans på nätet är skitsnack och skrämseltaktik. Inget annat. Kommer det från rödgrönt kallas det mord och inga visor.
SvaraRaderaFortsätt gärna blogga om sjukförsäkringen. Minnet mitt räcker längre tillbaks än 2006 nämligen. Tack vare en ny chans till jobb och återvunnen självkänsla, mitt första lönekuvert i näven på 12 år, så blir man allt annat än glad över att läsa den rödgröna propagandan som regnar ner i olika medier.
Ps. Littorin borde vart kvar i regeringen. Ett litet avbräck där tyvärr, men i det stora hela är alliansen långt före oppositionen i de flesta politiska frågorna. Och jag tror de snubblar på mållinjen. De förtjänar de. De får gärna fortsätta vara opposition i fortsättningen med. Det är det enda de duger till. Ds.
Mrs X
Tänkte tillägga. Den enda kompetensen de rödgröna har är långtidsparkering i opposition. Bra så, där platsar de. Politik ska drivas ansvarsfullt, inte av de som byggt upp välfärden med lånade pengar. Punkt!
SvaraRaderaMrs X
Läs gärna Jessicas blogg på http://jessicasvardochvarld.blogspot.com/
SvaraRaderaHon skriver klokt och kan ibland behöva stöd från någon som du :-)